Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: Gyenes az eső és a sár miatt szenvedett a legtöbbet

Dakar 2023: Gyenes az eső és a sár miatt szenvedett a legtöbbet

Gyenes Emánuel (KTM) a tizenharmadik Dakar-raliján vett részt 2023-ban és a tizenegyedik alkalommal ért célba, vagyis egészen kimagasló a mérlege. A román színekben indult erdélyi, szatmárnémeti motoros idén a 27. helyen ért célba, a Rally 2 kategóriában pedig a 11. pozíciót kaparintotta meg.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A célban
Fáradtan, de boldogan fogadta a verseny végén a gratulációkat
Forrás: Facebook

A legjobb szakaszeredményt a mostani viadalon a zárónapon érte el, amikor a 21. időt motorozta.
„Őrült utolsó szelektív volt, sárral és fordított rajtsorrenddel. Ha elvétettél egy pontot, nehéz volt visszamenni és megtalálni. Nem számítottam ennyire trükkös navigációra az utolsó napon. Ennek ellenére jó ritmusban mentem, és a huszonegyedik pozícióval elégedett vagyok” – értékelte a zárófelvonást Gyenes.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Újra bizonyított
A 27. helyen, vagyis ismét a motoros mezőny első harmadában végzett
Forrás: Facebook

Ez volt a negyedik Dakar-ralija, amikor nem állt mögötte szervizcsapat.
Még mindig nem fogtam fel száz százalékosan, hogy a tizenhárom próbálkozásból tizenegyszer célba értem. Csak 2009-ben és 2019-ben nem sikerült – mondta. – A 2023-as Dakar tényleg nagyon nehéz volt. Az első héten rengeteget esett, iszonyatos volt a sár, láttam olyan motorost, akinek a gépét háromnegyed részben ellepte. A verseny második részében nagyon sok volt a homok, de az utolsó két nap megint elkezdett esni és újra sárban mentünk.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Mestermunka
Gyenes Emánuelnek a napi szakaszok után motorszereléssel, karbantartással teltek a szabad percei, órái
Forrás: Facebook

Bár korábban kétszer is tizenhetedik, egyszer pedig tizennegyedik volt, kétszer megnyerte a maratoni szakaszt, összességében nem csalódott a mostani eredménye miatt.
„Elkövettem néhány hibát, plusz egyszer technikai gondom is volt, amikor nem működött megfelelően a hátsó üzemanyagtankom – emlékezett vissza a nehézségekre Gyenes. – Talán egy picit előrébb végezhettem volna, de cseppet sem vagyok csalódott. Nagyon nehéz két hét volt, sokat szenvedtünk. Köszönöm a biztató üzeneteket, és szeretném kifejezni hálámat a családomnak, a támogatóimnak, a barátaimnak, fantasztikus, hogy csatlakoztak hozzám ezen a hosszú úton.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A sivatagban
A másodi héten rengeteg volt a homok, a dűne
Forrás: Facebook

A 2023-as Dakar-rali végeredménye
Motor: 1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 44:27:20 óra (3 perc büntetés), 2. Toby Price (ausztrál, KTM) 43 másodperc hátrány (1 perc büntetés), 3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 5:04 perc h. (1 perc büntetés), ...27. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 7:53:35 ó h.
Quad: 1. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 56:44:30 (15 perc büntetés), 2. Francisco Moreno Flores (argentin, Yamaha) 43:11 p h., 3. Pablo Copetti (amerikai, Yamaha) 1:52:55 ó h. (30 perc büntetés).
Autó: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 45:03:15 (1:10 perc büntetés), 2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 1:20:49 (6:10 perc büntetés), 3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:38:31 ó h. (2 perc büntetés).
Kamion: 1. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 54:03:33 (15 perc büntetés), 2. Martin Macík, František Tomášek, David Svanda (cseh, Iveco) 1:14:34 ó h. (3:20 perc büntetés), 3. Martin van den Brink, Erik Kofman, Rijk Mouw (holland, Iveco) 2:40:22 ó h.