Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: Kovácsék kamionja rendben volt a szaúdi teszten, a csapat készen áll a rajtra

Dakar 2023: Kovácsék kamionja rendben volt a szaúdi teszten, a csapat készen áll a rajtra

Nem volt unalmas a Qualisport Racing számára a 2023-as Dakar-rali mínusz egyedik napja: az utólagos ellenőrzés után Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő megtáncoltatta a Scania Hyenát a szaúdi homokban – a sárga színű, körülbelül 1500 lóerős monstrum készen áll a december 31-én esedlkes rajtra!

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Életkép
Szaúd-Arábiában sem kell lemondaniuk a csapat tagjainak a megszokott hazai ízekről
Forrás: Qualisport Racing

A trió a csapat többi tagjával együtt szerdán érkezett meg a Vörös-tenger partján, Yanbu közelében található Sea Campbe, amely a 2023-as terepverseny első napjainak központi helyszíne. A szervizterület elfoglalása és az első tábori éjszaka után eseménydús csütörtök várt az első Dakarján induló dunaszentbenedeki különítményre.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A startjelre várva
A Qualisport Racing verseny- és szervizkamionja elfoglalta helyét a Dakar-táborban
Forrás: Qualisport Racing

Az éjjel belaktuk a szervizterületünket, a hosszú utazás után ránk fért egy kiadós alvás. Bár a verseny csak az év utolsó napján rajtol, már a csütörtök sem volt unalmas. A különféle ellenőrzéseken már november végén, a franciaországi Le Castellet-ben átestünk, de itt lebonyolítottak még egy másodlagos ellenőrzést is, amelyen pikk-pakk átmentünk. Később ellenőrizhettük is, hogy minden rendben van-e Hyenával, a szervezők ugyanis egy rövid szakaszt kijelölve lehetőséget biztosítottak egy kis tesztelésre” – mondta Kovács Miklós, akinek ugyan ez az első Dakar-ralija, de csapatával a világ összes jelentős terepviadalán szerzett már tapasztalatokat, a klasszikus afrikai útvonalon bonyolított Africa Eco Race-en pedig kétszer győzelmet is aratott a kamionos kategóriában.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Finomhangolás
A Scania Hyena futóművét állították be a teszt alatt
Forrás: Qualisport Racing

A magyar egység a rövid teszt során mindent rendben talált a Scaniával, csupán apróbb finomításokat kellett végrehajtani.
„Mivel mindent rendben találtunk, a tesztet a futómű hangolására használtuk fel. Ebben számíthattunk a lengéscsillapítóinkat szállító cég, a Donerre mérnökére, aki ezúttal is nagy segítséget nyújtott” – fogalmazott Kovács.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Minden a helyén
Az előkészületek befejeződtek, még lesz egy versenyzői eligazítás, aztán december 31-én kezdődhet az éles száguldás
Forrás: Qualisport Racing

A 2023-as Dakar-rali programja december 30-án a kötelező versenyzői eligazítással, valamint a navigációs- és biztonsági berendezésekkel kapcsolatos felkészítéssel folytatódik. A verseny december 31-én egy rövid, 11 kilométeres prológgal veszi kezdetét a Sea Camp környékén. Ezt tizennégy kőkemény szelektív szakasz követi, a mezőny az első nyolc nap után kap majd egy pihenőnapot. Az össztáv közel kilencezer kilométer, amelynek fele adja a mért szakaszokat. A futam január 15-én zárul Dammam városában.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Hajrá!
A sárga színű Scania (és a legénység tagjai együtt) első Dakar-raliján vesz majd részt
Forrás: Qualisport Racing