Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: Loeb és Sainz megállt, Brabec kiesett a kaotikus harmadik szakaszon

Dakar 2023: Loeb és Sainz megállt, Brabec kiesett a kaotikus harmadik szakaszon

Bár még csak a harmadik szelektív szakaszt rendezték a 2023-as Dakaron, a végső sikerre esélyes nagyágyúk kerültek bajba. Az autósoknál a francia Sébastien Loeb (Prodrive) és a spanyol Carlos Sainz (Audi) is rengeteg időt veszített, míg a motorosoknál a 2020-as bajnok, az amerikai Ricky Brabec (Honda) bukott és kiesett.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Mostoha körülmények
Folyamatosan esett, a táborban a víz volt az úr
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A motorosok nyitották meg az al-Ula–Háil szakaszt, s bizony a 447 kilométeres mért rész nem csak izgalmasnak, de rendkívül nehéznek is ígérkezett. Bár még csak a harmadik versenynapnál tart a mezőny, elképesztő erőpróba minden egyes speciális. Ráadásul kedden az időjárás is közbeszólt, mivel a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni, le kellett rövidíteni a szelektívet: CP2-nél (335 kilométer) és CP3-nál (377 km) leállították a küzdelmet.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Sár
Nem a megszoott szaúdi időjárást élvezhetik a versenyzők
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Igen ám, csakhogy addig már a leggyorsabb motorosok a célban voltak, így elkezdődött az össznépi számolgatás. Először alkalmazták az új szabályt a szervezők, vagyis az elsőként indulónak, ha az élen marad, kilométerenként 1,5 másodpercet, a másodiknak 1 másodpercet, a harmadiknak 0,5 másodpercet írtak jóvá. Így például a hétfői szakaszgyőztes, az amerikai Mason Klein (KTM) 8 másodperc híján megkapta a maximális, 6 percet.

A matematikaóra után az ausztrál Daniel Sanders (GasGas) lett a győztes, de az összetettben az amerikai Mason Klein (KTM) a legjobb.
Az elején eléggé küzdöttem, nagyon nehéz volt a mély homokon és a sziklákon keresztüljutni. Aztán a navigációra kellett ügyelni, de szerencsére jól jöttem ki a küzdelemből – mondta Sanders.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Gyors volt
Az ausztrál Daniel Sanders szakaszsikert ünnepelhetett, az összetettben pedig második
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A pálya nehézségét jól mutatja, hogy a 2020-ban első, 2021-ben második helyen végzett amerikai Ricky Brabec (Honda) a 274. kilométernél akkorát bukott, hogy a nyaki és gerincfájdalmai miatt fel kellett adnia a viadalt. Kórházba szállították kivizsgálásra.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Balesetet szenvedett
Az amerikai Ricky Brabec nagyot bukott és kórházba kellett szállítani
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az erdélyi Gyenes Emánuel (KTM) a 41. lett, így az összetettben a 37., míg a vajdasági Saghmeister Gábor (KTM) a 114. idővel végzett, s jelenleg a 117.
„Nagyon nehéz az idei Dakar. Elképesztően hosszúak a köves, sziklás részek, a második speciálison például előfordult, hogy többen is együtt motoroztunk, mert nem tudtunk előzni, csak zötykölődtünk. Nem csak fizikailag, de fejben is roppant fárasztó a verseny” – nyilatkozta Gyenes.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Meggyötörve
Az erdélyi Gyenes Emánuel szerint iszonyatosan fárasztó vot a Dakar első négy napja
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A quadosoknál folytatódott Alexandre Giroud (Yamaha) sikersorozata: a prológot és mindhárom szelektívet az élen zárta, így az összetettben is a csúcson van.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Remekel
A francia Alexandre Giroud eddig száz százalékos
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az autósoknál a hétfőn három defektet kapó, s az éllovashoz képest másfél órás hátrányban célba ért Sébastien Loeb (Prodrive) ismét pocsék napot zárt. A kilencszeres ralivilágbajnok francia pilóta már a 26. kilométernél megállt szerelni, alaposan megütötte a futóművet – végül a 32. lett, +37:16 perccel, s az összetettben már 1:35:49 óra a hátránya.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Bajba került
A francia Sébastien Loeb autója sem bírta a technikagyilkos terepet
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Nem járt sokkal jobban az eddigi éllovas, a kétszeres ralivébé-nyertes és háromszoros Dakar-bajnok Carlos Sainz sem. Az Audi spanyol ásza is megállt, a bal hátsó futóművét ütötte meg, defektje is volt, eltört a kerékkulcsa, elromlott a kocsi emelője, s 56:21 percet kapott a szakaszgyőztestől. A negyedik speciális előtt a 8. pozcióban van, a hátránya 33:11 perc.

Aki nem más, mint Loeb csapat- és honfitársa, hétfőn a defektek miatt sok időt veszítő Guerlain Chicherit (Prodrive).
„Ez nagyszerű! Jó tempónk volt anélkül, hogy különösebben erőlködtünk volna. Természetesen felkavaró, ami hétfőn történt, több defektet is kaptunk, s nem tudtuk megjavítani a kereket, de most bizonyítottuk, hogy többre vagyunk képesek” – mondta Chicherit.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Előrelépés
Guerlain Chicherit hétfőn szenvedett, kedden győzött
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A címvédő Nasszer al-Attijah (Toyota) ugyan 20:58 percet kapott, de az összetettben átvette a vezetést, kihasználta Sainz problémáját. A katari 13:19 perccel áll jobban, mint a másodikként jegyzett szaúdi Jazid al-Radzsi (Toyota). Jegyezzük meg: a tizennégyszeres első francia Stéphane Peterhansel „szép csendben” feljött a dobogó aljára az elektromos Audival.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Gond nélkül
Amíg a legnagyobb vetélytársai szenvedtek, a katari Nasszer al-Attijah átvette a vezetést az összetettben
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

T3-ban (Lightweight Prototype) a címvédő amerikai Austin Jones (BRP) abszolválta a leggyorsabban a napi feladatot, s mivel a chilei Francisco López Contardónak (Can-Am) gondjai voltak és 1:20 órával maradt el a győztestől, immáron az amerikai Seth Quintero (BRP) várja az első helyről a folytatást. T4-ben (Modified Production, SSV) a brazil Cristiano Batista (BRP) nyert, de a szakaszon második lengyel Marek Goczal (BRP) megerősítette éllovas pozícióját.

A kamionosoknál a cseh Martin Macík (Iveco) diktálta a tempót, de az összetettben már a cseh Jaroslav Valtr (Tatra) hátát nézik a többiek. Kovács Miklós (Scania) a 16. pozícióban zárt, míg az SSP csapat szervizkamionját vezető Darázsi Zsolt (MAN) a 31. idővel érte el a tábort.
„A szakasz jelentős része sokkal élvezetesebb volt, mint az eddigiek. Homokos területen kerülgettünk óriási sziklákat és ahogyan ígérték, itt-ott tényleg csodálatos panoráma tárult elénk. A tempónk egészen jó volt, de aztán jött az armageddon – mesélte Kovács Miklós pilóta, aki az összetettben a 18. – Elsötétedett az ég és ránk szakadt az özönvíz, szürreális volt az egész. Picit később javult a helyzet, de aztán változott a terep is, igazi rázós szakasz következett, homokba ágyazott sziklákkal és hatalmas kövekkel, amelyeken bizony át kellett menni. Az időjárás később ismét tartogatott egy csavart, újra jött az özönvíz, komolyabb áradásokkal, sárral, dagonyával. A helyzetet jól szemlélteti, hogy még a Hyena fülkéjének belseje is sáros lett. A szervezők jó döntést hoztak a rövidítéssel, hiszen a biztonság mindennél fontosabb, ráadásul egy borzalmasan hosszú verseny elején vagyunk és megpróbáltatásokból biztosan lesz majd elég később is.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Minden rendben volt
A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos egység, amíg meg nem szakították a szelektívet, gond nélkül haladt
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Január 4-én, szerdán Háil–Háil hurokszakaszt rendeznek a Dakar-ralin, az össztáv 574,01 kilométer, időre 425 km-t kell megtenniük a résztvevőknek. A szervezők szerint még a rutinos sivatagi rókák is csak ritkán néznek szembe olyan dűnesorral, amely az első 100 kilométeren vár a terepralisokra. Utána sem lesz könnyű a menet, hiszen a trükkös navigáció sok problémát okozhat.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

2023-as Dakar-rali, 3. szakasz (al-Ula–Háil: az össztáv 669,15 kilométer, a szelektív hossza 377 km)
Motor: 1. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 4:24:15 óra, 2. Mason Klein (amerikai, KTM) 1:07 perc hátrány, 3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 3:05 p h.., ...41. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 1:03:09 ó h., ...114. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:33:43 ó h.
Quad: 1. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 5:40:44, 2. Francisco Moreno Flores (argentin, Yamaha) 17:02 p h., 3. Juraj Varga (szlovák, Yamaha) 18:48 p h.
Autó: 1. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, Prodrive) 3:22:57, 2. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 3:26 p h., 3. Orlando Terranova, Alex Haro Bravo (argentin, spanyol, Prodrive) 5:04 p h.
Kamion: 1. Martin Macík, František Tomášek, David Svanda (cseh, Iveco) 4:03:03, 2. Gert Huzink, Rob Buursen, Martin Roesink (holland, Renault) 2:39 p h., 3. Jaroslav Valtr, René Kilián, Tomáš Šikola (cseh, Tatra) 4:07 p h., ...16. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 46:33 p h., ...31. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 2:07:43 ó h.

Állás a 4. nap után
Motor: 1. Klein 14:03:50 (2 perc büntetés), 2. Sanders 1:48 p h. (2 perc büntetés), 3. Howes 7:09 p h., ...37. Gyenes 2:19:53 ó h., ...117. Saghmeister 10:15:50 ó h.
Quad: 1. Giroud 16:57:18, 2. Moreno Flores 35:31 p h., 3. Pablo Copetti (amerikai, Yamaha) 48:47 p h.
Autó: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 12:20:33 (10 másodperc büntetés), 2. Jazid al-Radzsi, Dirk von Zitzewitz (szaúdi, német, Toyota) 13:20 p h., 3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 20:45 p h.
Kamion: 1. Valtr, Kilián, Šikola 14:03:51 (3:30 perc büntetés), 2. Aleš Loprais, Petr Pokora, Jaroslav Valtr Jr. (cseh, Praga) 5:45 p h. (15 perc büntetés), 3. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 16:13 p h. (15 perc büntetés), ...18. Kovács, Czeglédi, Ács 4:53:17 ó h. (15 perc büntetés), ...43. Darázsi, Calmon, Lubomir 64:47:35 ó h. (48:18 óra büntetés).

 

 

 

Forrás: youtube