Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: Loprais, a kamionos éllovas elütött egy nézőt, aki a kórházba szállítás közben meghalt – Videó!

Dakar 2023: Loprais, a kamionos éllovas elütött egy nézőt, aki a kórházba szállítás közben meghalt – Videó!

Halálos baleset árnyékolja be a 2023-as Dakar-rali küzdelmeit. Még a keddi, kilencedik szakaszon történt a tragédia: a szervezők tájékoztatása szerint, az egyik nézőt gázolták el. Később kiderült, hogy a kamionos éllovas, a cseh Aleš Loprais (Praga) szinte ráugratott a szurkolóra – a terepralis feladta a viadalt.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Fájdalom
A cseh Aleš Loprais-t érthető módon nagyon megviselték a történtek, magát hibáztatja
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Egy olasz származású néző, aki egy dűne mögött helyezkedett el, balesetet szenvedett a pályáján. Mentőhelikopter érkezett érte, de a gyors orvosi segítség ellenére sajnos, szállítás közben elhunyt” – olvasható a szervezők által kiadott közleményben.

A hatvankilenc esztendős férfi fényképeket készített a dűne aljáról, Loprais nem is láthatta. Miután megtörtént a baleset, a fotózó néző még talpra állt, de aztán összeesett, s a közelben lévők siettek a segítségére. Ezt követően viszont szívrohamot kapott és meghalt.

Loprais nem is tudta, hogy elütött valakit, a táborban szóltak neki a történtekről.
„Amikor beértünk a kilencedik szakaszról, akkor tudtuk meg, hogy állítólag elütöttünk valakit. Már lefeküdtünk, amikor hívtak minket és videófelvételeket mutattak a balesetről. Aztán kiderült, hogy két-három órával a történtek után hányingere volt a férfinek és a kórházba szállítás közben szívrohamot kapott. Egy ember meghalt, és ez az én hibám, mert én vezettem a kamiont – mesélte megtörten Loprais. – Mi egyáltalán nem észleltük az ütközést, ezt videófelvételek is igazolják. De ez nem változtat azon, hogy tragédia történt. A férfi olasz volt, de a nyomozás miatt jelenleg nem tudom a nevét. Egy 69 éves szurkoló, aki eljött megnézni a Dakart, és sajnos ott állt a dűne alatt, mi pedig egyáltalán nem láttuk. Egyikünk sem. Őszinte részvétemet szeretném kifejezni a családjának és a barátainak. Nagyon sajnálom, ez a baleset életem végéig elkísér.”

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Nem láthatta
Az összetettben élen állt kamionpilóta észre sem vette, hogy elütött valakit
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Ugyancsak az előző nap történéseihez tartozik, hogy a kétszeres ralivilágbajnok, háromszoros Dakar-győztes legenda, Carlos Sainz feladta a küzdelmet. A spanyol pilóta balesetet szenvedett, mentőhelikopter szállította el, de út közben szólt, hogy inkább vigyék vissza az autójához, mert folytatni akarja a versenyt. Közúton indult el a tábor felé, de végül nem járt szerencsével.
„Sajnos, a balesetben az autó súlyosan megsérült és úgy tűnik, nem javítható. El kell hagynunk a Dakar-ralit, de az a legfontosabb, hogy semmi komoly nem történt. Köszönöm navigátortársam, Lucas Cruz, és az Audi Sport munkáját, odaadását” – olvasható Sainz közleménye. A „Matador” kiesése azt jelenti, mivel már a tizennégyszeres győztes francia Stéphane Peterhansel is búcsúzott, egyetlen elektromos Audi maradt a küzdelemben: a svéd Mattias Ekström a 27. pozícióból startolt szerdán, +7:01:11 órás hátránnyal, s a szakaszon második lett.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Kiesett
A spanyol Carlos Sainz autóját nem tudták megjavítani, így a kétszeres ralivilágbajnok és háromszoros Dakar-győztes pilóta feladta a küzdelmet
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A szaúdi csata egy meglepően rövid, 114 kilométeres speciálissal folytatódott Haradh és Sajbah között. Az úgynevezett Üres Negyedben, egybefüggő sivatagban zajlott a küzdelem. A motorosoknál a botswanai Ross Branch (Hero) volt a leggyorsabb, viszont az összetettben helycsere történt az élen, immáron a KTM vezet. Pontosabban, az argentin Kevin Benavides, aki 1:29 perccel előzi meg az amerikai Skyler Howest (Husqvarna) és 2:10 perccel az ausztrál Toby Price-t (KTM).
„Rövid speciális szakasz volt, szerintem jó munkát végeztem. Támadtam és sikerrel jártam. A navigáció nem tűnt bonyolultnak, viszonylag egyszerűen megtaláltam a helyes irányt” – mosolygott a 2021-ben a Honda tagjaként Dakart nyert Kevin Benavides.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
2021-es bajnok
Az argentin Kevin Benavides a 10. szelektív szakaszt követően az élre állt a motorosoknál
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az erdélyi Gyenes Emánuel (KTM) a 36., a vajdasági Saghmeister Gábor (KTM) a 91. pozícióban végzett, az összetettben a 30. és a 92. helyről várják a folytatást.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Problémamentes
Az erdélyi Gyenes Emánuel gond nélkül végigment a speciálison
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

T3-ban (Lightweight Prototype) az amerikai Seth Quintero (Can-Am) végzett az első helyen, de továbbra is a belga Guillaume de Mevius (Grallyteam) a legjobb a kategóriában, igaz, már csak 7:48 perc a fórja. T4-ben (SSV-kategória) a spanyol Gerard Farrés Güell (Can-Am) győzött, viszont a nap végén a litván Rokas Baciuska (Can-Am) visszaelőzte a lengyel Eryk Goczalt (Can-Am) az élen – 3:40 perc van közöttük.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
T4
Az SSV-kategóriában a litván Rokas Baciuska nem hagyta annyiban, hogy az előző nap leszorult az első helyről, mert azonnal visszaelőzött
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az autósoknál ismét – sorozatban harmadszor – a francia Sébastien Loeb (Prodrive) ünnepelhetett, így nem csak megerősítette a dobogós pozícióját az összetettben, de „bejelentkezett” a második helyre, hiszen már csak alig 16 perccel van lemaradva a brazil Lucas Moraestől (Toyota).
„Jó szakasz volt a számunkra. Nem követtünk el hibát, semmilyen problémánk nem adódott. Csak dűnék, több mint 100 kilométeren át, vagyis elég hosszú volt a nap, elég megerőltető” – nyilatkozta a kilencszeres ralivilágbajnok Loeb.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Tripla
A francia Sébastien Loeb sorozatban a harmadik szeletíven volt a leggyorsabb és az összetettben a harmadik
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A címvédő katari Nasszer al-Attijah elsőségét egyelőre senki és semmi nem veszélyezteti, 1:21:34 órával vezet.
„Megérkeztünk az Üres Negyedbe! Rövid, de kemény szakasz volt. Kicsit kipróbálhattuk, tesztelhettük, mire lesz szükség a következő szelektíven. Nem erőltettem semmit, nem kocáztattam. Jön a maratoni rész, Giniel de Villiers mögöttünk van, vagyis csapatként dolgozunk, a végső diadal a legfontosabb” – magyarázta Nasszer al-Attijah.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Címvédő
A katari Nasszer al-Attijah már csak akkor veszítheti el a 2023-as Dakart, ha az autója nem bírja
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A quadosoknál a brazil Marcelo Medeiros (Yamaha) sikerével ért véget a nap, az összetettben viszont a francia Alexandre Giroud (Yamaha) elsősége megkérdőjelezhetetlen.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Nagy gázzal
A brazil Marcelo Medeiros volt a napi nyertes a quadosoknál
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A kamionosoknál a holland Pascal de Baar (Iveco) vette a legjobban a tizedik szakasz jelentette akadályt, míg az összetettben Loprais kiválása után a holland Janus van Kasteren (Iveco) „van a topon”, 22:41 perces előnnyel. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László scaniás egység a 16., az SSP-csapat szervizkamionját vezető Darázsi Zsolt (MAN) pedig a 38. időt érte el. A 11. szelektív rajtja előtt a 26. és a 39. pozíciót birtokolják.
Manapság már nem jellemző a sivatagi versenyeken, hogy ilyen hosszú az összekötő szakasz, mint a mai volt. Másokhoz hasonlóan mi sem szeretjük az ilyet, de lelkesített bennünket, hogy az eligazításon azt mondták, igazi csemege vár ránk a szelektíven – fogalmazott a Qualisport Racing pilótája, Kovács Miklós. – Ezt már az idei verseny nagy attrakciójának számító Üres Negyedben futottuk, valóban élvezetes szakasz volt és tudjuk, hogy az előttünk álló napokban annyi homok és dűne vár ránk, amennyit még soha nem láttunk életünkben. Biztos, hogy komoly kihívás és nagy feladat lesz a hátralévő néhány szelektív, de igyekszünk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani, nem feledve egy pillanatra sem azt, hogy ott akarunk lenni Dammamban, a célban!”

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Jól működik a Hyena
A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a 16. pozícióban fejezte be a szakaszt
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A 2023-as Dakar-rali 11. szelektív szakasza Sajbah és Ardah között zajlik: január 12-én, csütörtökön az össztáv 427 kilométer, a mért rész 274 km lesz. A maratoni első felében amellett, hogy a sebességből nem vehetnek vissza a terepralisok, a járművek megóvására is figyelni kell, mert a nap végén nem vehetik majd igénybe a szervizcsapatok segítségét.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

2023-as Dakar-rali, 10. szakasz (Haradh–Sajbah: az össztáv 624 kilométer, a szelektív hossza 114 km)
Motor: 1. Ross Branch (botswanai, Hero) 1:44:00 óra, 2. Adeien van Beveren (francia, Honda) 21 másodperc hátrány, 3. Michael Docherty (dél-afrikai, Husqvarna) 30 mp h., ...36. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 21:45 p h., ...91. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:08:34 ó h.
Quad: 1. Marcelo Medeiros (brazil, Yamaha) 2:04:28, 2. Manuel Andújar (argentin, Yamaha) 1:08 p erc h., 3. Giovanni Enrico (chilei, Yamaha) 2:55 p h.
Autó: 1. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 1:48:32, 2. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 3:04 p h., 3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 5:22 p h.
Kamion: 1. Pascal de Baar, Marcin Krüger, Stefan Slootjes (holland, lengyel, holland, Renault) 2:09:46, 2. Mitchel van den Brink, Jarno van de Pol, Moises Torrallardona (holland, lengyel, holland, Iveco) 22 mp h., 3. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, Iveco) 1:12 p h., ...16. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 56:55 p h., ...38. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 18:50:14 ó h.

Állás a 12. nap után
Motor: 1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 35:46:06 (3 perc büntetés), 2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 1:29 p h. (1 perc büntetés), 3. Toby Price (ausztrál, KTM) 2:10 perc hátrány (1 perc büntetés), ...30. Gyenes 6:29:32 ó h., ...92. Saghmeister 33:00:53 ó h. (2:50 óra büntetés).
Quad: 1. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 44:35:00, 2. Francisco Moreno Flores (argentin, Yamaha) 1:17:56 ó h., 3. Andújar 1:38:44 ó h. (1 perc büntetés).
Autó: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 36:13:37 (10 másodperc büntetés), 2. Moraes, Gottschalk 1:21:34 ó h., 3. Loeb, Lurquin 1:37:23 p h. (4:10 perc büntetés)
Kamion: 1. Van Kasteren, Rodewald, Snijders 43:00:51 (15 perc büntetés), 2. Martin van den Brink, Rijk Mouw, Erik Kofman (holland, Iveco) 22:41 p h., 3. Martin Macík, František Tomášek, David Svanda (cseh, Iveco) 51:07 p h. (1:20 perc büntetés), ...26. Kovács, Czeglédi, Ács 117:29:49 ó h. (80:59 óra büntetés), ...39. Darázsi, Calmon, Lubomir) 266:53:35 ó h. (202:20 óra büntetés).

 

Forrás: youtube