Dakar 2023: Sainz gyorshajtása miatt Loebé a szakaszgyőzelem

Dakar 2023: Sainz gyorshajtása miatt Loebé a szakaszgyőzelem

A szünnap előtti utolsó szakaszt rendezték meg a 2023-as Dakar-ralin, immáron a motorosok és a quadosok is rajthoz álltak. Éppen a motorosoknál elképesztően izgalmas a küzdelem, az összetettben az első és a nyolcadik helyezettet mindössze 8:21 perc választja el. Az autós mezőnyben egy gyorshajtás fosztotta meg a szenvedő Audit a szelektíven aratott sikertől.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Bámulatos
Lélegzetelállító helyeken zajlott a pihenőnap előtti utolsó szelektív szakasz
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A nap hőse a Hero volt – pontosabban Ross Branch, aki a leggyorsabbnak bizonyult az Al Duwadimi és Rijád között kijelölt 346 kilométeres speciálison. A botswanai motorosnak több gondja is volt az elmúlt napokban, már rég elveszítette annak az esélyét, hogy kimagasló eredményt érjen el, de a mostani diadal némi gyógyírt jelent a szenvedéseire.
Szörnyű hét volt ez a számunkra. Örülök, hogy visszaverekedtük magunkat a legjobbak közé legalább ezen a szakaszon, mert a csapat rengeteget dolgozott a jó szereplésért – sóhajtott Branch, aki az összetettben a 35., több mint 6 órás hátránnyal. – Szerettünk volna az élen lenni a Dakar végén, de sajnos ez már nem valósulhat meg. Ám dolgozunk és nyomulunk tovább.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Hero-diadal
A botswanai Ross Branch győzelmével zárult a 2023-as Dakar-rali első hete a motorosoknál
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A szünnapra az amerikai Skyler Howes (Husqvarna) mehet az első pozícióból pihenni, annak ellenére, hogy 16:06 perccel maradt el a nyertestől – ebben benne van a gyorshajtásért kapott 1 perces büntetése is.
„Örülünk az eredménynek, de nagyon korai még arról beszélni, kinek, mekkora esélye van a Dakar-győzelemre. Egyelőre annyi történt, hogy vezetünk, de iszonyatosan szoros a küzdelem” – próbált higgadt maradni Howes, aki 1:13 perccel előzi meg a másik két dobogóst.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Óvatos
Az amerikai Skyler Howes áll az összetett élén, de egyelőre nem is akar a részeredménnyel foglalkozni
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel (KTM) a 34., a szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) a 98. lett, s a 34. és a 94. pozícióból várják a folytatást.
„Nagyon vagány és gyors nap volt, kifejezetten élveztem. Mindössze az okozott némi gondot, hogy vizes homok miatt a dűnéken nem volt megfelelő a tapadás, de az a fontos, hogy túl vagyok az első héten. Enne örülök” – nyilatkozta Gyenes.

A quadosoknál a francia Alexandre Giroud (Yamaha) talán már elkezdett egy kicsit „spórolni”, mert az utóbbi napokban nem erőltette meg magát, hogy mindenáron nyerjen. Igaz, azért a második helyen ért célba, s mivel csak 2:05 perccel kapott ki nagy riválisától, az argentin Manuel Andújartól (Yamaha), az összetettbeli előnye 41:37 perc. Tegyük azt is hozzá, hogy az argentin Francisco Moreno Floresnek (Yamaha) gondjai voltak, s 40 perccel maradt el Giroud-tól.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Remekelt
Az argentin Manuel Andújar azzal, hogy a legjobb quados lett a 8. szakaszon, feljött a második helyre
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

T3-ban (Lightweight Prototype) a portugál João Ferreira (Yamaha) nyert, az összetettben továbbra is a belga Guillaume de Mevius (Grallyteam) hátát nézik a többiek. T4-ben (SSV-kategória) az argentin Jeremías González Ferioli (BRP) volt a leggyorsabb, de a litván Rokas Baciuska (BRP) megtartotta éllovas pozícióját.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
T3
A portugál João Ferreira először diadalmasodott
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az autósoknál átok ül az Audin. A spanyol Carlos Sainz végig jól ment, mindenki elkönyvelte, hogy megnyerte a szakaszt, ám kiderült, nem vette figyelembe az egyik részen a 30 kilométer/órás sebességkorlátozást és megbüntették 5 percre, így viszont csak harmadikként végzett.
„Végre volt egy jó, tiszta szakaszunk. Nagyon csalódott vagyok az elmúlt napok történései miatt, egyszerűen nincs szerencsénk. Kár, hogy nem lett meg a szakaszgyőzelem, de továbbra is támadni akarunk és legfőképpen élvezni a versenyt” – nyilatkozta a háromszoros Dakar-bajnok.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Hiba
A spanyol Carlos Sainz öt perces időbüntetést kapott gyorshajtásért, így elbukta a győzelmet
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A részsikert így a francia Sébastien Loeb (Prodrive) könyvelhette el, idén már másodszor.
„Jó volt, remekül éreztük magunkat. Csak egy defekt hátráltatott minket, de egyébként minden rendben ment. Pedig, nem volt egyszerű a szakasz, de még navigációs hibát sem vétettünk, úgyhogy nagyon örülök” – mosolygott Loeb, aki jelenleg a negyedik, s 32 percre van a dobogótól.

Az összetettben továbbra is a címvédő Nasszer al-Attijah (Toyota) vezet, a katari a második helyével tovább növelte előnyét, 1:03:46 óra a fórja csapattársa, a dél-afrikai Henk Lategan előtt.
„Nagyon figyeltünk, hogy ne kapjunk defektet. Az eredményünkkel elégedett vagyok, minden rendben van – értékelt a négyszeres Dakar-győztes, világbajnok pilóta. – A második héten rengeteg homok és dűne vár ránk, nekem az jó lehet, de mindig csak a következő feladatra szabad koncentrálni, ezt már megtanultam.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Fölényben
A katari Nasszer al-Attijah több mint 1 órával vezet: bár aDakaron tényleg minden megtörténhet, a címvédő a pihenőnapot követően már ekezdhet taktikázni
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A kamionos mezőnyben a csehek örülhetnek egyelőre: Martin Macík (Iveco) teljesítette a legrövidebb idő alatt az aktuális távot, az összetettben pedig Aleš Loprais (Praga) a legjobb, ráadásul sikerült valamelyest elszakadnia a másodikként jegyzett holland Martin van den Brinktől (Iveco), mégpedig 16:17 perccel. Az SSP csapat szervizkamionját vezető, a napi start előtt 44. helyen álló Darázsi Zsolt (MAN) a 41. lett, az összetetben pedig a 43.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Vezet
A cseh Aleš Loprais előnye 16:17 perc az összetettben
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Hétfőn, január 9-én szusszannak egyet a terepralisok, következik a rijádi pihenőnap.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Szünet
Leteszik a járműveiket a terepralisok
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

2023-as Dakar-rali, 8. szakasz (Al Duwadimi–Rijád: az össztáv 822,94 kilométer, a szelektív hossza 346 km)
Motor: 1. Ross Branch (botswanai, Hero) 3:46:18 óra, 2. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 3:15 perc hátrány, 3. Mason Klein (amerikai, KTM) 3:33 p h., ...34. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 44:34 p h., ...98. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:21:59 ó h.
Quad: 1. Manuel Andújar (argentin, Yamaha) 4:56:05, 2. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 2:05 p h., 3. Marcelo Medeiros (brazil, Yamaha) 11:55 p h.
Autó: 1. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 3:34:24, 2. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:11 p h., 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 3:31 p h.
Kamion: 1. Martin Macík, František Tomášek, David Svanda (cseh, Iveco) 4:04:28, 2. Mitchel van den Brink, Jarno van de Pool, Moises Torrallardona (holland, holland, spanyol, Iveco) 59 másodperc h., 3. Aleš Loprais, Petr Pokora, Jaroslav Valtr Jr. (cseh, Praga) 3:34 p h., ...41. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 29:49:32 ó h.

Állás a 9. nap után
Motor: 1. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 30:33:16, 2. Kevin Benavides (argentin, KTM) 1:13 p h. (3 perc büntetés), 3. Klein 1:13 p h. (4 perc büntetés), ...34. Gyenes 5:44:50 ó h., ...94. Saghmeister 26:58 ó h. (1:19 óra büntetés).
Quad: 1. Giroud 37:57:04, 2. Andújar 41:37 p h. (1 perc büntetés), 3. Pablo Copetti (amerikai, Yamaha) 1:42:12 ó h.
Autó: 1. Al-Attijah, Baumel 31:02:58 (10 másodperc büntetés), 2. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 1:03:46 ó h. (20:10 perc büntetés), 3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:20:22 ó h.
Kamion: 1. Loprais, Pokora, Valtr Jr. 36:30:58 (15 perc büntetés), 2. Martin van den Brink, Rijk Mouw, Erik Kofman (holland, Iveco) 16:17 p h., 3. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, Iveco) 38:03 (15 perc büntetés), ...43. Darázsi, Calmon, Lubomir 217:02:28 ó h. (164:46 óra büntetés).

 

Forrás: youtube