Legfrissebb hírek ÚJ

Olajfolyás miatt bukta a tunéziai győzelmet a magyar sivatagi cápa

Olajfolyás miatt bukta a tunéziai győzelmet a magyar sivatagi cápa

Drámai végkifejlettel ért véget a Qualisport Racing tereprali kamionos egysége számára a 2022-es Tunisia Desert Challenge záróakkordja. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió az élről kezdte az utolsó menetet, de egy műszaki hiba a létező legkegyetlenebb módon húzta keresztbe a számítását…

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Közel volt a siker
A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a tunéziai terepverseny utolsó szakaszáig a kamionos mezőny élén állt
Forrás: Qualisport Racing

Ha nem csillapodott volna a homokvihar, amely miatt két szakaszt törölnie kellett a szervezőknek, biztosan győzelemmel zárt volna a dunaszentbenedeki kamionos egység. Ennek ellenére a monstrumok kategóriájának éllovas magyarjai abban reménykedtek, hogy érdemi versenyzéssel zárhatják a tunéziai menetet, ez pedig valósággá vált. Az időjárás lehetővé tette, hogy elrajtoljon a mezőny, s egy darabig úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van, a Scania Qualisport Shark az első győzelem felé robogott az első bevetése alkalmával. Ekkor jött az, ami minden versenyző legrosszabb rémálma: elfolyt az olaj a kormányműből, amelyet újratöltöttek a kamionban ülők, de további két újratöltéssel is csak féltávig jutottak. A járműben található 20 liter olajat elhasználták, nem maradt több, így meghozták a végső döntést: ahogyan lehet, eljutnak a finisig, hogy – természetesen időbüntetéssel – teljesített legyen a szakasz. A sportfelügyelők végül 40 óra büntetést szabtak ki a Qualisport Racing egységére, így a 15 indulóval elrajtolt kategória 9. helyén fejezte be a gép premierjét.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Technikai probléma
Remekül működött a Shark, vagyis Cápa névre keresztelt sárga színű Scania, de a kormánymű olajfolyása megpecsételte a magyarok sorsát
Forrás: Qualisport Racing

„Az egyik szemem sír, a másik nevet – kezdte az értékelést a célban a pilóta, Kovács Miklós. – Sír azért, mert egy meglepően kemény távon harcoltunk végig az élmezőnyben és tényleg karnyújtásnyira voltunk a győzelemtől. Amikor kiderült, hogy szivárog az olaj a kormányműből, még abban reménykedtünk, hogy végig tudjuk csinálni. Sajnos hamar bebizonyosodott, hogy a nálunk lévő, egyébként bőséges olajmennyiség nem lesz elég. Akkor azt találtuk ki, hogy elküzdjük magunkat a célig, mert ugye hasonló bárkivel megtörténhet, ami akár a mi javunkra is billenthette volna a mérleget. Nem így lett, ez van, el kellett fogadnunk a helyzetet.”

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Bizakodás
Kovács Miklós pilóta azt mondja, ennél jobb járműve még nem volt a csapatnak
Forrás: Qualisport Racing

S, hogy miért nevet a Qualisport Racing versenyzőjének másik szeme?
„Azért, mert a végkifejlet ellenére elmondhatjuk, hogy ezen a tunéziai futamon elértük, amiért jöttünk. Ez volt az indulás előtt néhány nappal elkészült új kamionunk első éles próbája, gyakorlatilag a műhelyből egyenesen ide jöttünk a sivatagba, azzal a céllal, hogy finomhangoljuk a Sharkot, lássuk a benne rejlő lehetőségeket és megpróbáljuk felszínre hozni a gyermekbetegségeket – folytatta Kovács. – A beállítások tekintetében óriásit léptünk előre az utóbbi napokban, számos olyan problémát tártunk fel és orvosoltunk, mint amilyen a mai volt, s megkaptuk a választ a legfontosabb kérdésre is. Immáron biztosak lehetünk abban, hogy olyan gyors és versenyképes kamionunk van, amilyen még soha korábban.

A 2022-es Tunisia Desert Challenge kamionos kategóriájának végeredménye:
1. Bouwens, Wade, Boerboom (belga, szenegáli, belga, Iveco) 26:36: 52 óra, 2. Rotsaert, Raes, Rotsaert (belga, MAN) 20:21 perc hátrány, 3. Hoondert, Riezebos, de Vos (holland, DAF) 3:47:55 ó h., ...9. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 40:57:56 ó h.