Legfrissebb hírek ÚJ

A jövő autója, amely kartonpapírból (is) készült – Videó!

A jövő autója, amely kartonpapírból (is) készült – Videó!

A Citroën számos régi modelljével együtt elviszi a februári (1-5.) Retromobile Show-ra a tavaly szeptemberben bemutatott Oli Conceptet (ejtsd: all-ë), amely teljesen elektromos, zéró a károsanyag kibocsátása. A majd 4x4-es hajtással is készülő családi autó, pickup alig nyom 1000 kilogrammot, ugyanis újrahasznosított kartonpapírt is felhasználtak az építésénél.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Ez a jövő?
Egyszerű, mégis futurisztikus a beltér, a piros színvilág pedig elég feltűnőre sikeredett

Igen, igen, a fenntarthatóság jegyében a rakteret védő burkolatot készítették papírból – a raktér egyébként alapból mindössze 68 centiméter, de a hátsó ajtó ledöntésével 1,05 méteresre növelhető a terület. Lökhárítótól lökhárítóig 4,2 méter a hossza a kocsinak, a hatótávolsága pedig 400 kilométer.

A 40 kWh-s aksija 23 perc alatt 20-ról 80%-ra tölthető, a kocsi végsebessége 110 kilométer/óra. A fogyasztása 10 kWh/100 km.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Zöldhajtás
A Citroën Oli Concept hatótávolsága 400 kilométer, s mivel teljesen elektromos, abszolút környezetkímélő

Érdemes szót ejteni a jármű dizájnjáról. A szélvédő függőleges, a sarkokba tolták ki az acélból és alumíniumból készített felniket, amelyekre nem mellékesen különösen hosszú élettartamú Goodyear Eagle Go abroncsokat szereltek. Az ajtók egymással szemben nyílnak, az utastér műanyagból készült, a padlószőnyeget, ahogy az üléseket is poliuretánból alkották meg, de az autó elkészítésénél 3D-s nyomtatást is igénybe vettek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Gyorstöltőn
Már az új, dizájnosabb márkalogóvan van ellátva, s a 40 kWh-s aksija 23 perc alatt 20-ról 80%-osra tölthető

A mérnököket az a cél (is) motiválta, hogy a lehető leghosszabb élettartamot érjék el, így a konstrukcióban könnyen, szinte szaktudás nélkül lehet cserélgetni az elhasználódott alkotóelemeket, alkatrészeket.

A februári Retromobile Show-ra egyébként olyan alkotásokat visz a Citroën, amelyek mérföldkövet jelentettek a márka életében. Így megtekinthető lesz az 1929-es C4 Torpedo, az 1937-es Traction Avant Cabriolet, az 1956-os C10 Concept, az 1963-as Ami 6 Sedan, az 1972-es Mehari White, az 1989-es CX Prestige Phase II és az 1990-es CV 6.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kényelmes
Furcsán néz majd ki a retrokiállításon, de nem kétséges, nagy rajongótábora lesz

 

Forrás: youtube