Legfrissebb hírek ÚJ

Gázos lesz a legújabb terepes Škoda

Gázos lesz a legújabb terepes Škoda

A csehek eddig tőlük kevésbé megszokott módon akarják megközelíteni a környezettudatos közlekedést. A Genfi Autószalonon egy CNG-s hibrid hajtásláncú Vision X-et mutatnak be.

Nehéz ugyanis másképpen értékelni, mint „nekünk ilyen is van” virtuskodás, a gázos hajtásláncokat, amikor manapság már sokkal praktikusabbnak és kézenfekvőbbnek tűnik a konnektoros-hibrid, valamint a tisztán elektromos verzió is. A CNG, azaz sűrített földgáz egy fokkal talán elterjedtebb Európában, mint a hidrogén, de nem hinném, hogy valaki bemegy a szalonba, azzal az indíttatással, nekem kell egy ilyen gázos kocsi.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Skoda

Na mindegy, maradjunk a Škodánál, amely a svájci seregszemlén egy ilyen koncepcióvasat állít majd ki Vision X néven. A márka harmadik SUV-ja a nagy sikerű Kodiaq és Karoq után igencsak várós, hiszen a brand az elmúlt években már bizonyította, nagyon komoly erőt képvisel ebben a ligában.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Skoda

Most valamennyire új a terep, hiszen egészen friss a hajtáslánc. Egy 1,5 literes, négyhengeres, turbós CNG-vel hajtott, 129 lóerős csúcsteljesítményű, belsőégésű motor forgatja az első tengelyt. A hátsó mozgatásáért pedig egy 27 lovas elektromos egység felel. Ám a zéró emissziós közlekedés egyelőre két kilométerre redukálódik, ezt nem arra találták ki.

Egyébként a mozgékonysággal nincsen gond, hiszen 200 kilométer/órára ígérik a végsebességet és 9,3 másodperc alatt képes a Vision X felgyorsulni 0-ról 100 km/ó-s tempóra. A hatótávolság egy töltéssel pedig 643 kilométer, meglátjuk, mire megy ezzel a Škoda – kizárt dolog, hogy „hagyományos” erőforrásokkal ne kínálják majd.