Legfrissebb hírek ÚJ

Hidrogén hajtja a Komatsu óriási dömperszörnyét

Hidrogén hajtja a Komatsu óriási dömperszörnyét

A bányászatban használt teherautók nem nagyon környezetbarátak. A hatalmas dízelmotorral ellátott szörnyek komoly mértékben károsítják a levegőt: például egy CAT 797B billencs óránként 114 liter üzemanyagot fogyaszt. Ám itt a megoldás, például a hidrogénnel hajtott óriás.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Kísérlet
A Komatsu dömpere hidrogénhajtással dolgozott/dolgozik majd valamelyik dél-afrikai bányában

A klímavédelem szempontjából fontos az olyan technológia megtalálása, amellyel a hatalmas gépeket környezetkímélőbbé lehetne alakítani. Az Anglo American és korunk egyik vezető mérnöki vállalata, a Williams együttműködési megállapodása eredményre vezethet. A szakemberek a világ egyik leghíresebb bányászati dömperét, a Komatsut használták fel a projekthez.

Megfosztották a billencset a dízelmotorjáról és üzemanyagcellás, valamint lítium-ionos akkumulátorcsomaggal látták el. A rendszer állítólag elég tárolóhelyet biztosít 1000 kWh energiához – a teherautó a fékezési energiát is felhasználja.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Modern technológia
A fékezési energiát is felhasználja a dízelmotorjától megfosztott óriás

Ez volt az első alkalom, amikor egy ilyen méretű dömpert elláttak energiatermelő megoldással. Az Anglo American a dél-afrikai bányájában tesztelte/teszteli a gépet.

 

Forrás: youtube