Legfrissebb hírek ÚJ

Itt a világ első elektromos tűzoltóautója – Videó!

Itt a világ első elektromos tűzoltóautója – Videó!

A Menlo Park Fire Department bemutatta különleges beavatkozó járművét. A világ első elektromos tűzoltóautója Ausztriában épült, a speciális, összkerekes Rosenbauer valószínűleg 2021-től kerülne bevetésre, addig próbaidőben dolgozik majd az Egyesült Államokban.

Próbamunka
Az Egyesült Államokban éles helyzetekben is bevettték az elektromos tűzoltóautót, de már Európában is bizonyított
Forrás: Rosenbauer

A Rosenbauer a világ három legnagyobb tűzoltó-jármű gyártója közé tartozik, 1866-ban alapították, s három kontinens több mint száz országába szállít gépeket. A CFT (Concept Fire Truck) viszont világújdonság volt úgy bő két esztendeje, az első abszolút villanyos esetkocsi.

Modern
A Rosenbauer gépe kompaktabb és manőverezhetőbb a hagyományos társainál
Forrás: Rosenbauer

Az osztrák cég szakemberei szerint, azon kívül, hogy az óriás nem károsítja a környezetet, kompaktabb és manőverezhetőbb, mint egy átlagos tűzoltóautó. Például a személyzet számára rendkívüli biztonságot ad, hogy nem kell kockáztatnia egy esetleges bokaficamot, a ki és beszállás szinte a talajszintről megoldható.

Kényelmes
A személyzet könnyen birtokba tudja venni, egyszerű a be- és kiszállás
Forrás: Rosenbauer

A gyártó szerint a vas teljes költsége 1,2 millió dollár, azaz körülbelül 459 millió forint, vagyis nem sokkal drágább egy hagyományos teherautónál. A működési és a karbantartási költségei viszont alacsonyabbak – például este, a pihenőidőben is tölthető, amikor az elektromos áram ára alacsonyabb.

A modell nagy előnye a modularitása és a funkcionalitása. Merthogy például a hátsó részét mini mentőként is lehet használni annak érdekében, hogy orvosi segítséget kaphasson a rászoruló, amíg a valódi mentő a helyszínre érkezik.

Segítség
Mini mentővé alakítható a hátulja, hogy az esetleges sérülteket elláthassák
Forrás: Rosenbauer

 

Forrás: youtube