Legfrissebb hírek ÚJ

Itt az elektromos parancsnoki UAZ – Videó!

Itt az elektromos parancsnoki UAZ – Videó!

A modernizáció utolérte a világ egyik leghíresebb (szocialista) terepjáróját. A kiváló off road képességekkel megáldott, de teljesen elavult karosszériájú és gyenge minőségű összkerekes UAZ-ba villanymotor került az öregecske benzines technika helyébe.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Modernizálás
A terepképesség maradt, de a károsanyag-kibocsátás zéró
Forrás: MW Motors

Szentségtörés! – kiálthatnak fel fájdalmukban az ortodox UAZ-hívők, de ha abból indulunk ki, hogy az amerikai Hummer H1-ből is készült már elektromos változat, akkor valahol borítékolható volt, hogy a szovjet/orosz terepjárót is utoléri a végzete.

Szegény 469-esről, vagyis a parancsnoki UAZ-ról 1972. december 15-én, amikor az első darabja kigurult az Uljanovszki Autógyár üzeméből, még senki sem gondolta, hogy öt évtized múlva milyen megpróbáltatások várnak rá.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Spartan
A formavilág a régi, a technika új
Forrás: MW Motors

A Vörös Hadsereg és a Varsói Szerződés tagállamai részére lett kifejlesztve – az ejtőernyős deszantalakulatok igényeit is figyelembe vették a tervezés során. Egyszerű szerkezete és kis karbantartási igénye miatt széleskörűen elterjedt mind katonai, mind a polgári piacokon, rendkívül népszerű volt. Szolgálatba 1973-ban állt, felváltva elődjét, a GAZ-69-et: az UAZ-469 két fő erénye a szinte bármely terepen való megbízható üzemelés és a könnyű vezethetőség volt, hátrányai közé tartozott a gyenge minőségű összeszerelés, a rozsdásodásra hajlam és a korszerűtlen technológia.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
E-autó
Elektromos motor szolgáltatja a kraftot: alapból az aksi 56 kWh-s, de rendelhető 90 kWh-ssal is
Forrás: MW Motors

Tegyük hozzá, mind a mai napig gyártásban van, például Magyarországon is forgalmazzák. És itt a csavar az 51 éves sztoriban, ugyanis megjelent a zéró károsanyag-kibocsátású változat. Igaz, az e-UAZ-t nem az oroszok készítik, hanem a cseh MW Motors alakítja át a régi 469-est. Kiveszik az akár 300 milliméteres hasmagassággal is rendelkező autóból a 2,7 literes, bő 120 pacis benzines egységet és helyére modern villanyost pakolnak.

A jól hangzó „Spartan” nevet kapta a keresztségben az alapból 56 kWh-s kapacitású akkumulátorral ellátott masina, de jó hír a leendő vásárlóknak, hogy opcionálisan akár 90 kWh-s cuccal is rendelhető. További érdekesség, hogy egyelőre jobbkormányos verziót látni a képeken, de van balos változat is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Fura
Egyelőre jobbkormányos a gép, de lesz balos is
Forrás: MW Motors

Spartan EV akár 160 lóerős is lehet, a topnyomatéka pedig elérheti a 600 Newtonmétert, ráadásul regeneratív fékezéssel is operál, hogy ne vesszen kárba az energia, amit elhasznál. A közepes akkucsomagja körülbelül 200 kilométeres hatótávot garantál. Az ára körülbelül 19 millió forintnyi összeg, ami azért elég durvának tűnik – még akkor is, ha egy legendáról van szó...

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Változás
Csehek készítik, a digitális kijelző utal arra, ez nem a megszokott parancsnoki UAZ
Forrás: MW Motors

 

 

Forrás: youtube