Legfrissebb hírek ÚJ

Konnektorról tölthető vagy elektromos terepjárókat akar az amerikai hadsereg

Konnektorról tölthető vagy elektromos terepjárókat akar az amerikai hadsereg

A régi vágású, 1984-től alkalmazott Humvee a nyugdíjkorhatár közelében jár, az Egyesült Államok hadseregében a legendás összkerekes terepjáró lecserélése már folyamatban van. Az Oshkosh Defense járművei veszik át az uralmat – a cél a hibrid, vagy akár a száz százalékban villanyos hajtású gépek bevezetése.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Mellettem az utódom
A legendás Humvee (jobbra) és a modern Oshkosh

Az Oshkosh Defense még 2015-ben nyerte meg a több milliárd dolláros Joint Light Tactical Vehicle szerződést. Összesen 66 ezer hardcore terepképességű katonai modellt rendelt meg az amerikai honvédelmi minisztérium, s már 10 ezret le is szállított a cég.

Mindkét fél elégedett a megállapodással, ám a szakértők már a következő lépést tervezik. A közeljövőben a hibrid és akár a teljes elektromos hajtás megvalósítása a cél. Ugyanazon logika mentén épül a projekt, mint a civil szektorban. Az üzemanyag-spóroláson megtakarított pénzzel más programokat lehet támogatni.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Fejlesztés
A hardcore katonai terepjáró hamarosan hibrid vagy teljesen villanyhajtással is készülhet

„Évente átlagosan tizenöt-húsz százalékot takaríthatunk meg a költségvetésből – mondta Mike Sprang, a JLTV-program menedzsere. – Versenyhelyzet van, ezért hatékonyan kell gazdálkodnunk

Az Oshkosh Defense-nek egyébként olyan kihívói vannak, mint az AM General, a klasszikus Humvee gyártója, vagy a Navistar és GM Defense, a General Motors védelmi részlege. A verseny 2022 januárjában indul, azaz a vetélytársak is pályázhatnak a környezetkímélő technológiákkal.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Szerződés
66 ezer Oshkosh modellt rendelt az Egyesült Államok hadserege, s 10 ezret már le is szállított a cég

 

Forrás: youtube