Legfrissebb hírek ÚJ

Strapabíró elektromos tereprobogó a különleges erők számára – Videó!

Strapabíró elektromos tereprobogó a különleges erők számára – Videó!

Ne legyintsen, ez bizony nem szokványos városi ingázó, nem hétköznapi elektromos járgány. Már több ország hadserege teszteli a Mospherát, a lettországi gyártó szerint a világ első e-robogója, amely a terepen is képes a gyors közlekedésre, plusz strapabíró és megbízható.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Extrém helyeken
Homokban, sárban és hóban is gond nélkül használható

Az elektromos kétkerekűt sokkal többre tervezték, mint városi cirkálásra, bár arra is simán használható, hogy a „betondzsungelben” eljusson a tulajdonosa A pontból B-be. Ám ez a robusztus fenevad elsősorban katonai bázisok, repülőterek és határzónák ellenőrzéséhez, járőrözéshez, a különleges erők gyors és hangtalan mozgásának segítésére készült.

A Mosphera a lettországi székhelyű Global Wolf Motors cég alkotása. Álló helyzetben lehet „meglovagolni”, ennek ellenére kényelmes és a legzordabb terepen is bevethető. Csúszásgátló borítással látták el a gépet, hogy biztonságban legyen a használója, függetlenül attól, milyen körülmények között használja a masinát.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Masszív
Akár 100 kilométer/órás sebességre is képes lehet, de a manőverező képessége szintén kimagasló

A robogóval lehet ugratni, de a tempós, gyors közlekedés is megoldható vele. A 60 kilogrammos szerkezet vízálló, a rugóútja 16 centiméter. A maximális terhelhetősége 150 kg, s a könnyebb szállítás érdekében összecsukható, hogy elférjen például egy autó hátuljában. Akár 17 hüvelykes gumiabroncsokat is kaphat, a végsebessége elérheti a 100 kilométer/órát.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Vezetőbarát
Annak ellenére, hogy állni kell rajta, a gyártó szerint kényelmes

3 kW-s energiatakarékos motorral és 51,2 Ah-s Li-ion akkumulátorral látták el, a hatótávolsága 150 kilométer. A hidraulikus tárcsafékes robogó töltési ideje nulláról 100 százalékra körülbelül 5 óra.

A Global Wolf Motors szakemberei sokat tettek azért, hogy a gép ugyanolyan megbízható és biztonságos legyen az éjszakai használat alatt, mint nappal. Ezért két nagy teljesítményű LED-es lámpával van felszerelve, amelyek 1800 lumen teljesítményűek. A hátulján pedig erőteljes piros LED-csík található.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Besorozzák
Városi használatra is alkalmas, de több ország hadserege is lát benne fantáziát

Az e-robogó kompatibilis az iOS és az Android rendszerrel. Modern, ugyanakkor egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, sötét és világos üzemmóddal, integrált Google Térképpel és GPS alapú sebességmérővel, kilométer számlálóval. Háromféle színben érhető el: van ezüst (Silver Shadow), fekete (Black Obsidian) és terepmintás (Military Camo). Egyik sem olcsó, mert mint tudjuk, a minőség általában magas költségekkel jár. Az első két színváltozatos vas ára 8800 dollár (2,6 millió forint), a Military Camo feláras, plusz 234 dollárt (70 ezer Ft) kell még hozzáadni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Lett technika
Modern technika, kimagasló terepképességgel

Forrás: youtube