Legfrissebb hírek ÚJ

Nincs kátyú- és padkaveszély: flexibilis, defektakadályozó kerék – Videó!

Nincs kátyú- és padkaveszély: flexibilis, defektakadályozó kerék – Videó!

A Michelin gumiabroncs Maxion felnivel egyszerűen elpusztíthatatlan. Rugalmas együttműködésüknek eredménye, hogy a flexibilis Acorus „túléli” a legdurvább kátyúzást és a padkázást is.

Az immáron 130 esztendeje a piacon lévő Michelin régóta dolgozik azon, hogy minimalizálja a gumiabroncs-sérüléseket. A 100 éve minőségi acél- és alumínium keréktárcsákat előállító Maxion Whelsszel együttműködve most komoly előrelépést ért el.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Csúcstechnika
A speciális gumipánt védőréteget biztosít, megakadályozza a deformációt

A legtöbb baj és probléma akkor keletkezik, amikor a sofőr belehajt a kátyúba, a lyukba, vagy nagy sebességgel a járdaszegélyt „érinti”. Ezeknél az erőhatásoknál olyan a károsodás, mintha ollóval vágnák szét a gumit vagy a felnit összezúznák. Az Acorus ezt próbálja orvosolni.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Utasbarát
A kocsiban ülők kevésbé érzik meg az erőhatást, olyan, mintha extra felfüggesztési rendszer dolgozna a járműben

Az egyébként merev keréktárcsa több részből áll, és a felni, valamint a gumi közé kerül az abroncsnál erősebb gumipánt (karima). Ez azért szükséges, mert hiába hajt bele a lyukba a sofőr, a szerkezet képes deformálódni, amolyan rugalmas védőréteget képez, így elkerülhető a roncsolódás.

És még valami. A speciális kerékkel valamelyest tehermentesül a kocsi, így az utastérben helyet foglalók kevésbé érzik meg a „huppanást”. Alapvetően olyan, mintha extra felfüggesztési rendszer lenne a járműben. A szerkezet kisteherautókhoz, buszokhoz és személygépkocsikhoz is elérhető már és nem csak Michelin abronccsal használható.

 

Forrás: youtube