Legfrissebb hírek ÚJ

Csapatás a sárpályán

Csapatás a sárpályán

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb szakági versenysorozata a TORC, azaz The Off Road Championship, amelynek lényege, hogy egy felázott földes felületű pályán egymás ellen küzdenek a pilóták. Hasonló, mint a ralikrossz, de itt néha ugratókat is le kell küzdeni.

Az amerikaiak tudják, mitől döglik a légy, főként ha szórakoztatásról van szó. A technikai sportokért és a benzinszagért pedig egyenesen megőrülnek. Így aztán nem meglepő, hogy az off roados szakágban is rengeteg versenysorozatuk van, amelyet több százezren követnek. Persze a lakosság méretéből adódóan ez nem nagy művészet.

De vágjunk is bele a TORC-ba, amely nem a klasszikus erdőben-pusztában csapatásról szól, hanem épített létesítményekben nagy létszámú közösség előtt. Óriási hagyományokra tekint vissza a széria, hiszen a Wisconsin államban található crandoni pályán már 48 esztendeje rendeznek viadalokat. A mostani tehát már közelített a félszázas jubileumhoz, s a 2017-es bajnokságban a 11. futamot jelentette.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: torcseries.com

Több kategória van természetesen a Pro4 nevezetű a „király”, ebben a legnagyobb teljesítményű prototípus pickupokkal állnak rajthoz az indulók. Érdekesség, hogy az egész szezonban családi belviszály uralkodott, amely most is kibontakozott. Ugyanis CJ Greaves hónapok óta gyilkolja egymást az apjával, Johhnyval. Ezúttal is összecsaptak egymással és férfias küzdelmükből az ifjabb generáció került ki győztesen az utolsó kanyarban.

A Pro2 tulajdonképpen nagyon hasonlít az előbbi kategóriára, csak itt gyengébb vasakkal csapatnak a szakik. Mivel ezek könnyebbek is, nagyon könnyedén manővereznek velük és roppant látványos, ahogyan reptetik a sarat a közönség felé, na meg egymásra is, ettől vadulnak be a népek. A győzelmet ezúttal Andrew Carlson zsebelte be a listavezető Luke Johsont is lehagyva.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: torcseries.com

Ennél még könnyebb négykerekűeknek írták ki a Pro Light géposztályt, amelyben még szintén pickupokkal lehet indulni, de viszonylag kisméretű erőforrásokkal felvértezve. Ebben Kyle Kleimen diadalmaskodott Cransonban.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: torcseries.com
 

Az UTV-seknek is van két géposztály: a Pro Stock, amelyben az inkább csak felpiszkált off roados side-by-siede-okkal lehet zúzi, míg a Pro Modban, az átépített konstrukciók gazdái verethetik a sarat. Előbbiben a duplázó, a Pro4 autósok között is első CJ Greaves aratott, a kisebbikben pedig Farr Notches. A nevek nekünk nem sokat mondanak, de a képek és a videók lenyűgözőek.