Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: új Minit küld harcba az X-raid

Dakar 2023: új Minit küld harcba az X-raid

A Dakar-győztes X-raid járműparkja bővült, mégpedig egy vadonatúj fejlesztésű összkerekes Minivel. A T1+ kategóriájú John Cooper Works Rally Plus versenyautó nem csak gyors és strapabíró, hanem jelentősen csökkent a károsanyag kibocsátása.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Zöldhajtás
Az új 4x4-es Mini környezetkímélő

A csapat célja, hogy december 31-től harcba szálljon az új géppel a kategóriagyőzelemért, ugyanakkor bizonyítani akarja, hogy a belsőégésű motorral felszerelt modelleknek is lehet jövőjük.

Az autó ugyanis nem mellékesen második generációs HVO üzemanyaggal működik, a biodízel például használt növényi zsírokból és műanyag palackokból készül. Plusz a motor teljesítményét már nem légszűkítővel, hanem elektronikusan szabályozzák.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Rutinos
A hatszoros Dakar-győztes X-raid állítja csatasorba a két Mini John Cooper Works Rally Plust

A Mini John Cooper Works Rally Plus projektünkben a fenntarthatóság került fókuszba – nyilatkozta Sven Quandt, az X-raid főnöke. – Fontos, hogy ezen a területen előrelépjünk és figyelemfelkeltő eredményeket érjünk el, mert különben veszélybe kerül az autó- és motorsport, így a tereprali is. A HVO-val valami újba kezdünk, nagy reményekkel várjuk a dakaros bemutatkozást. Az autó jelentős aerodinamikai változtatásokon ment keresztül, amihez jól illeszkedik az új fejlesztésű hajtáslánc és az üzemanyag.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Modern
A 4x4-es JCW Rallyra épült az új gép, HVO üzemanyaggal működik

A jármű egyébként a 4x4-es Mini JCW Rally alapjaira épült, viszont feltűnő változás a hosszabb és szélesebb első rész, valamint a komolyabb felületű szárny. Ezeken kívül sikerült előrelépni a fékek hűtésében is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Komoly cél
A T1+ kategóriában hajt majd a győzelemért a 2023-as Dakar-ralin

A lengyel Jakub Przygonski (203-as rajtszám) és az argentin Sebastian Halpern (212) vezeti az új autót.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Friss fejlesztés
Aerodinamikailag is nagyon megváltozott az alapjármű

 

Forrás: youtube