Legfrissebb hírek ÚJ

Toyota Mega Cruiser: a japánok Hummerja – Videók!

Toyota Mega Cruiser: a japánok Hummerja – Videók!

A kilencvenes években a Toyota piacra dobott egy brutális kinézetű összkerekes terepjárót, amely megtévesztő módon hasonlított a Hummer H1-re. A neve: Mega Cruiser. Még nagyobb és ritkább, mint az amerikai modell – a vizuális egyezések mellett közös vonás, hogy eredetileg mindkettőt katonai célokra szánták, majd luxus utcai vas lett belőlük.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
4x4-es szörnyetegek
Toyota Mega Cruiser (balra) és a Hummer H1: Japán és az Amerikai Egyesült Államok terepcsatája

A Toyota Mega Cruiser két változatban volt kapható: BXD10 és BXD20. Míg előbbit főleg katonai járműnek építették, de mentési munkálatokra vagy expedíciós küldetésekre is használták, addig a 20-ast a polgároknak szánták. Anno, 1996 és 2002 között a Toyota csak a japán piacra kínálta a Mega Cruisert, mégpedig egyéni megrendelések kielégítésére. Mindegyiket kizárólag kézzel szerelték össze. Annak ellenére, hogy nem állnak rendelkezésre hivatalos árak, továbbra is az a pletyka járja, hogy az MC volt minden idők legdrágább gyártású Toyotája.

A fő ok a Mega Cruiser puszta mérete! Az 5,09 méter hosszú, 2,17 széles és 2,08 m magas jármű nem csak hosszabb, magasabb és kissé keskenyebb a Hummer H1-nél, de mivel Japánban az autók méretét adóztatják, a cirkáló különösen drága volt. Nemhiába, hogy a kei, vagyis a kis autók rendkívül népszerűek az ázsiai országban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Mamut
Több mint 5 méter hosszú és közel 3 tonnát nyom. A kilencvenes esztendők ázsiai behemótja hardcore igénybevételre termett

Tegyük hozzá, alaposan dobott a költségeken, hogy a vállalat a rendelkezésre álló legnagyszerűbb terepjáró-technológiával látta el a vasat, vagyis semmiféleképpen sem volt rosszabb a H1-nél. A portáltengelyeivel, a három differenciálzárjával, a 37 hüvelykes terepjárásra alkalmas gumiabroncsaival és a 42 centiméteres hasmagasságával tényleg a legextrémebb feladatok megoldására született, a hardcore területek meghódítására készült.

Sőt, a Toyota tovább ment és igyekezett lekörözni a „Kalapácsot”. Az opcionális gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer mellett a Mega Cruiser alapfelszereltségében a négykerekű kormányzás is szerepelt – ez utóbbi pedig a Hummerből hiányzott. A maximális manőverezőképesség érdekében a hátsó kerekek tizenkét fokos szögben elfordulnak a kormány irányához képest. Egészen hihetetlenül hangzik, de a robusztus, 5,09 méter hosszú gép fordulóköre 5,6 m!

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Csúcstechnika
Mind a négy kereke kormányozható, így a legnagyobb slamasztikából is kirángatja magát, plusz alig öt méteres a furdolóköre

A Toyota Mega Cruiser motorja viszont talán nem annyira lenyűgöző. A 4,1 literes, négyhengeres turbódízel technika 155 lóerős, a topnyomatéka pedig 380 Newtonméter – négygangos automataváltó van a modellben.

S, hogy végül mennyi készült a BXD20-ból: állítólag 149-151 darabot építettek, amelyek közül csak 12 db volt bal oldali kormányzású. Manapság nagyon ritkán találni eladó példányt, leginkább Japánban és Oroszországban akadni rájuk, de ezek mindegyike legalább 100 ezer eurót, vagyis körülbelül 35,5 millió forintot kóstál. Németországban a tető nélküli BXD10 katonai változatot 58500 euróért, tehát úgy 20,8 millió forintért kínálják.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Igazi óriás
Még a belterének minden apró részlete is túlméretezettnek tűnik

 

 

Forrás: youtube