Legfrissebb hírek ÚJ

8x8-as szállítójármű, amely úszni is tud

8x8-as szállítójármű, amely úszni is tud

A BAE Systems bejelentette, vadonatúj Amphibious Combat Vehicle (ACV), vagyis 8x8-as hajtású, gumikerekes, úszni képes páncélozott szállítójárműveket épít az amerikai tengerészgyalogság számára. A gépek természetesen páncélozottak lesznek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Kétéltű
Az ACV a vízben, a tengerben is elboldogul

Körülbelül 20 hónapjába telik a cégnek, hogy kidolgozza az új verziót, amelyeket pilóta nélküli légi rendszerekkel is ellátnak. Annyit lehet egyelőre tudni, hogy „fejlett érzékelési és korszerű harckezelő képességekkel” lesznek felszerelve. Érdekesség, a régebbi modelleket is korszerűsítik, a meglévő platformokat modernizálják.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Jól mozog
A 8x8-as páncélozott gép 105 kilométer/órás sebességre is képes lehet a szárazföldön

A 8x8-as ACV többféle célra használható, az amerikai haditengerészet különféle hajóival szállítható a célpontra. A súlya 35 tonna, konfigurációtól függően legfeljebb 16 fős legénységet szállíthat, hatótávja pedig akár 523 kilométer. A szárazföldön 105 kilométer/órás sebességgel mozog, míg a vízben 6 csomós sebességgel képes „úszni”.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Hardcore terepképesség
Nehéz terepviszonyok között is használható

Az összkerékhajtású alváz köré robbanásálló hajótestet tettek. Az energiaelnyelő ülésekkel együtt az ACV-nek kellő védelmet kell nyújtania az utasok számára támadás esetén.

 

Forrás: youtube