Legfrissebb hírek ÚJ

Extrém hidegben és melegben is ütőképes a teherautó szállította fegyver

Extrém hidegben és melegben is ütőképes a teherautó szállította fegyver

A svéd hadsereg által használt nagy hatótávolságú önjáró tüzérségi fegyverrendszert tesztel az Egyesült Államok. A hardcore terepképességű, összkerekes teherautóra szerelt harci eszközt egyébként a brit BAE Systems fejlesztette, és csúcstechnológiának számít a szegmensben.

Az elődöt a második világháború idején kezdték el széles körben használni, amikor a tüzérségi rendszerek valójában elterjedtek. Nagy hatótávolságú fegyverről van szó, amely könnyedén rést üt az ellenséges állásokon.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Terepen járó
Könnyen változtatja a helyét, ezért nehéz bemérni

Napjainkban is előszeretettel vetik be háborús övezetekben. Sokféle formátumban és méretben megvásárolhatóak, folyamatosak a fejlesztések. A brit BAE Systems egyike azon vállalatoknak, amelyek részt vesznek a projektben, s az Archer önjáró üteg az egyik legújabb alkotás. Hardcore terepen is működőképes teherautóra szerelve változtathatják a helyét.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Pusztító
Komoly tűzerő, az ellenség rémálma

A fegyvert a svéd hadsereg már használja, és sikeresen működik extrém hideg időjárási körülmények között. Az amerikaiak is hozzáadnák az arzenáljukhoz, de tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok hadseregét általában a melegebb övezetekben vetik be, tesztelésre van szükség, hogy kiderüljön, miképpen viselkedik a fegyver a forróságban.

Az arizonai Yumában, 50 Celsius-fokos hőmérsékleten körülbelül 450 „kört” lőttek vele. A gyorsasága lenyűgöző volt, a parancs beérkezésétől számítva harminc másodpercen belül teljesíthető vele a feladat, és körülbelül ugyanennyi idő alatt elhagyhatja a tüzelési pozíciót, így az ellenségnek kevés lehetősége van arra, hogy bemérje.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Próbaüzem
Az Egyesült Államok hadserege is tesztelte

A 155 milliméteres Archer a páncéltörőtől (hatótávolság 35 kilométer) kezdve a hagyományoson (40 km) át a precíziósan vezéreltig (50 km), többféle lőszerrel képes támadni az ellenséget. Három percen belül 21 darabot lehet „elhasználni”: a katonáknak nincs szükségük arra, hogy elhagyják a teherautó fülkéjét, mivel a fegyver távolról vezérelhető.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Hardcore
A legextrémebb környezetben is abszolút használható

 

Forrás: youtube