Legfrissebb hírek ÚJ

Ezt az 1995-ös páncélozott Defendert az ENSZ használta a boszniai háborúban – Galéria és Videó!

Ezt az 1995-ös páncélozott Defendert az ENSZ használta a boszniai háborúban – Galéria és Videó!

A boszniai háború a kilencvenes évek egyik legerőszakosabb eseményeként vonult be a történelemkönyvekbe. Az értelmetlen öldöklés, népirtás alatt és után az ENSZ csapatai is a térségben teljesítettek szolgálatot, s számos összkerekes, páncélozott Land Rover Defendert vetettek be. Az egyik 110-es piacra is került, eladóvá vált.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Rombolás
97 ezer emberéletet követelt a boszniai háborús konfliktus, városok semmisültek meg

A boszniai háború 1992–1995 között, a Bosznia-Hercegovinában élő bosnyákok, szerbek és horvátok bevonásával, Jugoszlávia és Horvátország beavatkozásával folytatott fegyveres konfliktus volt. Körülbelül 97 ezer emberéletet követelt – az áldozatok kevesebb mint felét kitevő civilek 83 százaléka muszlim, 10 százaléka szerb és 5 százaléka horvát nemzetiségű volt. Pusztán vallási és etnikai hovatartozásuk miatt gyilkoltak meg sokezer embert.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Hős
Ez a Land Rover Defender 110 TDI terepjáró az ENSZ kötelékébe tartozott, s bevetették a háborúban

Szóval, az 1995-ben gyártott Land Rover terepjáró ezt az európai poklot járta meg, 2020 októberében került az Egyesült Államokba, a bal kormányos modell eddig 46123 kilométert futott. Fehér színű, a beltere pedig szürke, még mindig az eredeti kárpitozással és kapcsolóberendezéssel rendelkezik. A gép páncélozott, az ablakai golyóállóak.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Eredeti
A kárpitozása, a beltere eredeti, ugyanolyan, mint amikor leszerelték

A futásteljesítmény és a viszonylag háborítatlan külső arra enged következtetni, hogy sok fegyveres konfliktusban azért nem vett részt, ráadásul ne feledjük, abban az esztendőben gyártották, amikor véget ért a szörnyű háború. A 16 hüvelykes acél kerekeken közlekedő Defender az alváz páncélozott bevonatának köszönhetően képes ellenállni a robbantásos támadásoknak is.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
1995-ös
Páncélozott a terepjáró, az ablakai golyóállóak

A járművet egy szarajevói márkakereskedőtől vásárolta meg a jelenlegi tulajdonosa. Tekintettel arra, hogy azért csak megjárta a hadak útját, vannak hiányosságai, szépséghibái. Például a vezetőülés kissé kopott, repedések vannak a sebességváltó gombján, valaki belefúrt a műszerfalba, rozsdás a kipufogó, az egyik hátsó ajtó sérült, és kőfelverődések rongálták meg az autó elején található rácsot, valamint a sárvédőt.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Védelem
Még a robbanóanyagok erejének is ellenáll(t)

Viszont motorikusan tökéletes, a 2,5 literes turbódízel aggregátja 111 lóerős, a topnyomatéka 264 Newtonméter. A technikához ötfokozatú manuális váltó és természetesen 4x4es hajtás kapcsolódik.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
Eladó
Megkímélt állapotban van, a történelme viszont félelmetes

Ilyen a háborús terepjró:

 

Forrás: youtube