Legfrissebb hírek ÚJ

Fülkétlen, vezető nélküli bányadömpert dolgoztatna a Scania – Videó!

Fülkétlen, vezető nélküli bányadömpert dolgoztatna a Scania – Videó!

Nem ez az első önvezető Scania prototípus, de azokkal ellentétben itt már helyet sem csináltak az ellenőrző személyzetnek. Az AXL egyfajta gesztus: azt jelzi, hogy ez a dömper ember nélkül is boldogul.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Önműködő
Magától elboldogul a Scania dömperje a bányákban

A műszaki alapokat egyelőre a szériagyártású, négytengelyes Scania adja, alighanem ezért foglalja még az értékes helyet egy funkcionálisan felesleges, nagy doboz az első tengely felett, amelyben ezúttal az elektronika lakik. Ugyanakkor láthatóan igyekeztek összeszedett formatervet készíteni a járműnek, aminek az az oka, hogy az AXL elsősorban demonstrációs célokat szolgál. Azt hivatott jelezni, hogy a Scania már rendelkezik önvezető technológiával, amely egy külszíni fejtés kiszámítható közegében már segítség nélkül is elboldogul.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Környezetkímélő(bb)
Bioüzemanyaggal működik

Ami azt illeti, az önjáró bányadömper néhány éve már valóság: kicsit nagyobb méretben évek óta lehet ilyet vásárolni. Az AXL ráadásul műszakilag sem tartalmaz sok újítást, a hajtáslánca például hagyományos dízelmotort tartalmaz, bár ezt bioüzemanyaggal táplálják, ami elméletben nem növeli a környezet szén-dioxid-terhelését. A Scania saját magyarázata szerint azért volt szükség rá, hogy mire tényleg eljön az önvezető teherautók korszaka, felmérjék, hogy a vásárló mit igényel, a szakembereik készen álljanak a lehetséges kihívásokra.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A jövő gépe
Lépéselőnybe kerülhet a Scania az önvezető teherautók fejlesztésével foglalkozó vállalatokkal szemben

Még nincsen meg a válaszunk minden lehetséges kérdésre, de az olyan tanulmány-járművekkel, amilyen az AXL, gyorsan tanulhatunk” – mondta Claes Erixon, a Scania fejlesztési vezetője.

 

 

Forrás: youtube