Legfrissebb hírek ÚJ

Megél a jég hátán is a Snow Dog mini tank

Megél a jég hátán is a Snow Dog mini tank

A cég Utility Task Machine-je egy meglehetősen fura szerzet, egy fűnyírószerű vontató tulajdonképpen, amely arra lett kiképezve, hogy jeges környezetben is közlekedni tudjon.


Forrás: Snow Dog

Már az önmagában érdekes, hogy az amerikai SnowDog LLC nevű cég – amely főként Alszkba és Kanadába szállított – azzal robbant be a köztudatba, hogy elsősorban az orosz piacra kezdett termelni. A jégjáróit főként Szibériában, használják és a Balti-tenger partján, Kalinyigrádban létre is hozott egy üzemet.


Forrás: Snow Dog

A SnowDog UTM egy igencsak fura szerzet, tulajdonképpen egy mini lánctalpas vontató, amely mögé utánfutót lehet kötni. Visszagondolva, nálunk is volt hasonló megoldás, amikor a gazdák a rotációs kapát használták kerékkel felszerelve.


Forrás: Snow Dog

Itt egészen extrém a megoldás, hiszen egy műanyag teknő jelenti, a vontatmányt, abba applikáltak egy ülést. Persze elsősorban nem is ez a lényeg, hanem a gép, amelyet egy 13,5 lóerős teljesítményű és 453 kilogrammnyi terhet vontatni képes Briggs & Stratton motor hajt.

Érdekesség, hogy a lánctalpakban végződő hajtásláncot egy CVT-váltó dirigálja. A vas előnye, hogy akár -40 Celsius-fokos hidegben is működik, viszont az elég kellemetlen, hogy a kipufogógáz nincs megfelelően elvezetve, azt szagolnia kell a sofőrnek.