Legfrissebb hírek ÚJ

Oshkosh JLTV: a katonai hardcore terepjáró, amely nyugdíjazza a Humveet – Videó!

Oshkosh JLTV: a katonai hardcore terepjáró, amely nyugdíjazza a Humveet – Videó!

Az Egyesült Államok hadseregéről a legtöbb embernek a Humvee összkerekes terepjáró jut az eszébe. Nemhiába, hiszen a nyolcvanas évek eleje óta 280 ezer darabot állítottak elő és soroztak be belőle. A legenda azonban lassan a múlté, az Oshkosh Corporation megalkotta az utódot, a JLTV-t.

Mikor és hol döntött a Pentagon, hogy helyettesítésre van szükség? Az Irak elleni háborúban. A Humvee ugyanis nem védte meg kellőképpen az út melletti bombáktól, pokolgépektől a benne ülő katonákat. Kellett valami új, ez pedig az Oshkosh JLTV, amely a szakértők szerint olyan léptékű előrelépést jelent, mint anno a Humvee volt a Ford M151 után.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Drága a háború
Közel 100 millió forintnyi összeg az alapára

Az Oshkosh páncélozott járműve a komoly hasmagasságával, a speciális abroncsaival tökéletes a háborús övezetekben szolgálathoz. A 4657 kilogramm súlyú, 6,2 méter hosszú, 2,5 m széles, 2,6 m magas modellben 6,6 literes, a General Motors építette Duramax turbódízel motor dolgozik, a csúcsteljesítménye 340 lóerő – teli tankkal körülbelül 480 kilométer megtételére képes. Az alapára 250 ezer dollár (96 millió forint), felszerelve viszont elérheti a 400-560 ezer dollárt (153-214 millió forintot).

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Hardcore terepjáró
Nincs olyan extrém környezet, ahol ne állná meg a helyét

Gyors, strapabíró, elnyűhetetlen. Köszönhetően például az állítható magasságú TAK-4i felfüggesztésnek, amelynek segítségével a JLTV bármilyen terepen elboldogul. A Humveet egyébként előreláthatólag 2050-ig használja az amerikai hadsereg, de folyamatosan színesedik a járműipar az új Oshkosh modelljeivel.

 

 

Forrás: youtube