Legfrissebb hírek ÚJ

Peugeot 106 Rallye és Mitsubishi Lancer Evo keverék: 670 LE, 850 Nm – Videó!

Peugeot 106 Rallye és Mitsubishi Lancer Evo keverék: 670 LE, 850 Nm – Videó!

Kettő az egyben, egyenlő: félelmetes, aszfaltpusztító izomautó. Őrült, de zseniális ötlet: az összkerekes Mitsubishi Lancer Evo hajtásláncát és futóművét ültették bele egy Peugeot 106 Rallye-ba. Elképesztő 4x4-es szörny született: az 1030 kilogrammot nyomó vas 670 lóerős, a csúcsnyomatéka 850 Newtonméter.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A versenypálya ördöge
Íme, a Peugeot 106 Rallye és a Mitsubishi Lancer Evo IV keveréke: igazi szörnyszülött

A kilencvenes esztendők kedvelt kisautója volt a Peugeot 106. Alapmotorral, úgy 60-75 lóerős csúcsteljesítménnyel cukkernek számított, de Rally és GTI verzióban, 98, 103, 118 pacis karámmal már utcai versenygépként funkcionált. Vele ellentétben a Mitsubishi Lancer Evolution IV már a valódi raliváltozat „polgári kifejezőeszköze” volt, 280 ló tömény izom, eszement képességekkel. Nos, ezt a két járművet keresztezte Philippe Duperray.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Öszvér
Nagy meló volt összeilleszteni a kisautót a japánok utcai versenygépével, de megérte a ráfordított idő

Aprópénzért megvásárolt egy leharcolt 106-ost és szerzett mellé egy Mitsut. Mivel a méretkülönbség cseppet sem elhanyagolható, a „házasság” komoly beavatkozást igényelt. A japán gép karosszériáját levágta, kizárólag a padló, a hajtáslánc és a futómű maradt. A „kis Oroszlánból” pedig éppen ezeket dobta a kukába és a két szerkezetet összeillesztette.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Félelmetes
A 2 literes motorját 2,3 literesre fúrták fel, az eredmény pedig lenyűgöző: az 1030 kilogrammos autóban 670 paci tombol

Kiszélesítette a kerékdobokat, a karosszéria bukókeretet kapott a biztonság kedvéért, s akkora szárnyat pakolt a kocsira, hogy messziről repülőgépnek nézni a frankensteini szörnyszülöttet. A motor feltűnő, szénszálas borítóelemeket kapott. Ám ez csak a külső, a brutalitást a gép eleje rejti.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Durva
Ekkora szárnnyal csoda, hogy nem repül el...

A 2 literes aggregátot 2,3 l-esre fúrták fel, új a dugattyú- és a szeleprugószett, az injektor, a vezérműtengely és a hajtókar. Az 1,8 baros töltőnyomású Garrett turbó is megteszi hatását, saját tervezésű a kipufogórendszer, az első fékek az XYZ Racing, a hátsók a Brembo munkáját dicséri, a szekvenciális sebességváltó a Quaife alkotása.

 

 

Forrás: youtube