Legfrissebb hírek ÚJ

Pokoli terepjáró: páncélozott hardcore vadállat a Plan B Ricochet, az alapára 110 millió – Galéria és Videó!

Pokoli terepjáró: páncélozott hardcore vadállat a Plan B Ricochet, az alapára 110 millió – Galéria és Videó!

A járműipar speciális szegletébe tartoznak a páncélozott modellek. Akadnak olyanok, amelyek kinézetre alig különböznek a szériaautóktól, szinte meg sem lehet különböztetni a civil kiadástól. Aztán ott vannak az egyedi, nagy teherbírású gépek, amelyek nem is palástolják, hogy mi célból épültek: masszívak, túlméretezett karosszériaelemekkel és alkatrészekkel rendelkeznek, komoly tömeggel és motorral. Ilyen például a Ricochet brutális vasa, a Plan B is.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Duramax
6,6 literes dízelmotort kapott a fenevad, a technikához hatfokozatú váltó és 4x4-es hajtás kapcsolódik

A Las Vegas-i tuningshow, a SEMA egyik központi „vendége” volt a Ricochet névre keresztelt golyóálló négykerekű, amelynek a gyökerei a Humvee-hoz vezethetőek vissza. Viszont, egymás mellé állítva a két modellt, a „katonai Kalapács” szerényebb méretekkel rendelkezik. A két jármű ugyanazt a platformot használja, de a Ricochet teljes átalakításon esett át a Plan B Trucks jóvoltából.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Hasonlóság
A Plan B Ricochet (balra) és a világ egyik leghíresebb katonai terepjárója, a Humvee: rokonságban vannak

A négyüléses fenevad ellenáll a kézifegyverek, így például az AK-47-es tűzerejének, de ez még csak a kezdet, hiszen a B6 besorolású páncélzat B7-re fejleszthető – utóbbival már robbantás elleni védelemmel is rendelkezne. Az ablakok két hüvelyk vastagságúak, s nem eresztik át az automata gépfegyver töltényeit sem. A szupererős üveglapok egyébként nincsenek az ajtókeretbe foglalva.

Az „öngyilkos ajtók” nem csak egy szeszélyes tervezési fogás eredményei, hanem pajzsként is szolgálnak az utasok számára. És ha extra tűzerőre van szükség, a tetőn lévő taktikai torony nyugodt szívvel használható – természetesen pluszpénzért.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Pénz kérdése
Akár lőtoronnyal is ellátható a modell

A szörnyetegben 6,6 literes, Duramax dízelmotor található, amelyhez hatfokozatú Allison váltó kapcsolódik. A 4x4-es hardcore terepjáró hasmagassága 56 centiméter, a 43 hüvelykes gumiabroncsok 20 hüvelykes keréktárcsákon feszülnek.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Erődítmény
Ellenáll a kézifegyverek, így például az AK-47-es tűzerejének, de B6-ról B7-re fejleszthető a védelmi rendszer, s akkor robbantás elleni védelemmel is rendelkezne

Mind a négy ajtó beépített pisztolynyílásokkal és dupla zárrendszerrel rendelkezik a fokozott biztonság érdekében. A Ricochet 110 V-os akkumulátorcsomaggal is el van látva a tartalék tápellátás érdekében, amely a dízelmotorról töltődik, de egy csavarzáras aljzaton keresztül is „tankolható”. A katonai gyökerei ellenére a jármű belül egyébként nagyon tágas. Elegendő helyet biztosít 195 centiméternél magasabb emberek számára is a kényelmes utazáshoz. A lábtér és a fejtér is bőséges, a vezető és az első utasülés elektromosan állítható.

Az (alap)ár 270000 dollár (110 millió forint), de konfigurációtól függően akár 450000 dollár (183 millió forint) is lehet a végösszeg. A gyártó szerint a Plan B Ricochet teljesen páncélozott könnyű harcászati polgári járműként (LTCV) lesz kapható.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Védelem
Biztonsági ajtónyitás. Apropó ajtók: pajzsként szolgálnak a kényelmes utastérben helyet foglalók számára

 

Forrás: youtube