Legfrissebb hírek ÚJ

A vírus európai megjelenése előtt is csökkent az újautó-eladás

A vírus európai megjelenése előtt is csökkent az újautó-eladás

Februárban 7,4 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban éves összevetésben részben amiatt, hogy néhány EU-országban megváltoztak az adók, lassult a globális gazdasági növekedés és nőtt a fogyasztói bizonytalanság.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Visszaesés
Folyamatos az európai országokban az újautó-értékesítés visszaesése a tavalyi adatokhoz képest

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA azt közölte, hogy a februárban forgalomba helyezett autók száma 957 ezer 052-re csökkent – idézi az MTI-t a totalcar.hu. Az idei első két hónapban az eladások ugyancsak 7,4 százalékkal, 1 millió 913 ezer 931-re estek vissza a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Durva
Januárban és februárban 7,4 százalékos a kontinentális csökkenés

Februárban az új autók iránt a vezető uniós járműpiacon, Németországban csökkent a legnagyobb mértékben a kereslet, 10,8 százalékkal, Olaszországban 8,8 százalékos, Spanyolországban 6 százalékos, Franciaországban pedig 2,7 százalékos csökkenést regisztráltak. A legnagyobb februári visszaesést az eladásokban Bulgáriában jegyezték fel, ahol a múlt hónapban 1988 új autó került forgalomba, 29,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A kereskedők rémálma
A legnagyobb krach Bulgáriában volt, az elmúlt év hasonló időszakához képest 29,2 százalékos a mínusz

Az ACEA kimutatása szerint februárban Litvániában nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett új autók száma, 36,9 százalékkal 4254-re emelkedett. Magyarországon 11 ezer 078 új autót adtak el a múlt hónapban, ami 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 11 ezer 227-nél.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Kezelhető
Magyarországon 1,3 százalékos a csökkenés

A februári számokban még legfeljebb csak kis mértékben érezteti a hatását az elmúlt hetekben egész Európát megbénító koronavírus-járvány. A márciusi eladások viszont várhatóan rég nem látott mélységet mutatnak majd.