Legfrissebb hírek ÚJ

Erre készüljenek a nagycsaládosok, ha olcsóbban akarnak hétszemélyes autót vásárolni

Erre készüljenek a nagycsaládosok, ha olcsóbban akarnak hétszemélyes autót vásárolni

Hetvenegy típus ezerkétszázhetvenkilenc modellváltozatából áll a hétszemélyes új autók választéka és akár 2,5 millió forint támogatás járhat a legalább három gyereket nevelő magyar családoknak ha minimum hét ülésben gondolkodnak. Az ingyen pénz július 1-től három és fél éven át igényelhető. Lehetőségek, feltételek és néhány tipp a döntéshez.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Kelendő lesz
A Dacia Lodgy a legolcsóbb hétszemélyes új jármű a magyar piacon

A Magyarországon kapható legolcsóbb új, hétüléses személyautó, a Dacia Lodgy listaára 3,5 millió forint, a legdrágább, szintén hétüléses Tesla Model X villanyautóé pedig közel 32 millió. Kicsit furcsa ezt leírni, de július 1-től mindkét típus vásárlásához kaphatnak állami támogatást a nagycsaládosok. A családvédelmi akcióterv autós vonatkozásáról először a miniszterelnök idei évértékelő beszédében esett szó, majd a március 12-én megjelent kormányrendeletből derültek ki a részletek – írja a totalcar.hu.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Kedvezmény
A kormány támogatja a nagycsaládosokat, amennyiben hétszemélyes autót vásárolnak

A támogatás összege legfeljebb 2,5 millió forint lehet, de mértéke nem haladhatja meg a kiválasztott típus bruttó listaárának felét. Így a Daciához a cikk írásakor érvényes ajánlatok szerint akár 2,1 millió forintért, vagyis a legolcsóbb új miniautók áráért hozzájuthatnak az érintettek, ha július 1. és 2022. december 31. közt leadják az támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatványt a Magyar Államkincstárnak vagy bármely kormányablaknak, és kérelmüket elfogadják. A gyerekvállalás ösztönzését célzó támogatást a legalább három gyereket nevelő családoknak szánják, de a pénzt az autókereskedésnek utalja át a Kincstár. A jogosultságot részben a kérelemhez mellékelt igazolások alapján ellenőrzik, az így megítélt összeget pedig hat hónapon belül a feltételeknek megfelelő új személyautó vásárlására kell fordítani.

 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Ez igen!
A támogatás összege legfeljebb 2,5 millió forint lehet, a Lodgyt akár 2,1 millióért el lehet gurítani

A családok nemcsak a vételár fennmaradó részét kifizetve, hanem zárt végű lízingkonstrukcióban is vehetnek majd autót, de ennek részleteiről a finanszírozónál vagy a kereskedésben kaphatnak részletes információkat. A rendelet szerint a jogosultnak, vagy a támogatással érintett személynek nem lehet köztartozása és rendelkeznie kell érvényes B-kategóriás jogosítvánnyal. A támogatott autót három éven belül nem lehet eladni, sőt, az üzembentartói jogot sem lehet átruházni, a kereskedőnek pedig „Családbarát Magyarország” matricát kell ragasztania rá az átadás előtt. A legtöbb tömeggyártó kínálatában szerepelnek hét- vagy többüléses modellek de elég nagy eltérés van a mindennapi használhatóságukban. Bizonyos típusoknál a harmadik üléssorra már nem ültetnénk felnőtteket, mert ezek kisebbek mint a többi, ráadásul használatuk a csomagtartó méretét is erősen korlátozza, ha az autó karosszériája nem nyújtott kivitelű.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Bőséges a kínálat
A legtöbb gyártó kínál hétüléses modellt, de érdemes megnézni, hogy a hátsó sorban mekkora a hely

Mégis érthető, hogy miért kötik legalább hét üléshez a támogatást, hiszen rengeteg ötszemélyes autóban egyszerűen nem fér el egymás mellett három gyerekülés. Érdemes tehát végigülni néhány modellt és tesztvezetésre vinni a legmegfelelőbbeket, persze mindig gyerekekkel és gyerekülésekkel. Akinek háromnál több gyereke van, és autóval szeretne utazni, annak nem is biztos, hogy elég lesz a hétszemélyes kivitel, de a támogatás szerencsére a még személyautónak minősülő, tehát B-s jogsival vezethető kisbuszokra is igényelhető. Ezekre nem kell tetőboksz, hogy a gyerekek mellett a csomagok is beférjenek, igaz nem is annyiba kerülnek, mint a Dacia.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Praktikus
Az egyterűek iránti kereslet is alaposan megnőhet

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a támogatott újautó-vásárlók 175 ezer három- vagy többgyerekes család közül kerülnek majd ki a következő három és fél évben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának becslése szerint a teljes időszakban mintegy 14 ezer család veszi majd igénybe a támogatást. Jóllehet a kormány célja a gyerekvállalás, illetve a gyereknevelés segítése, a lehetőségből kimarad a többség, tehát az egy- vagy két gyereket nevelő családok és az egyedülálló szülők, szintén legfeljebb két gyerekkel. Ahol viszont jelenleg két gyereket nevelnek, de az édesanya várandós a harmadikkal és túl van a tizenkettedik héten, illetve ahol egy gyerek mellé hamarosan ikrek születnek, szintén esélyesek a támogatásra.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Rohamra várva
Becslések szerint legalább tizennégyezer család veszi majd igénybe a támogatást

Aki közvetlenül nem részesül az állami pénzből, de nincs pénze új autóra, a használtpiac árainak átrendeződésében reménykedhet, hiszen potenciálisan több ezer eddig használt autóból szállnak majd ki a nagycsaládosok hamarosan. Az új hétülésesek kínálata több mint hetven különböző típusból és mintegy ezerkétszáz modellváltozatból áll. Egyebek mellett olyan egyterűeket találunk, mint az eredetileg 8,3 millió forint induló listaárú Volkswagen Touran, amelynek listaárát az állami támogatás 5,8 millióra csökkenti, vagy a Renault Grand Scénic melyért 6,8 helyett 4,3 millió forintot kérnek, esetleg a Fiat 500L Living 6 millió 340 ezer helyett 3 millió 840 ezer forintért.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Megbízható
A Volkswagen Touran is jó választás lehet. A VW komoly kedvezményekkel készül

Ha személyesen érdeklődünk, általában további jelentős árengedményeket adnak a kereskedések, sőt, sokszor még telefonálni sem kell, elég csupán elindítani az autókonfigurátort az importőrök honlapján. Így derül ki például a Seat Tarraco nevű hobbiterepjáróról, hogy az állami támogatáson felül további 1,9 millió forint „nagycsaládos kedvezményt” adnak a listaárból (mindez a Volkswagen Touran esetében nagycsaládos csomagként 1,5 millió forint engedmény jelent), igaz, az amúgy ötüléses Seat hét üléssel 270 ezer forinttal drágább. A listaár tehát ezúttal is csupán kiindulópont, érdemes alaposan tájékozódni és névre szóló ajánlatot kérni, mert abban még alacsonyabb végösszegek szerepelhetnek.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Megéri
A Seat a Tarraco hobbiterepjárót is leárazza

Manapság az SUV, vagyis az emelt hasmagasságú terepjárószerű autók kategóriája húzza a felfelé az eladásokat. Sokszor ezekre, illetve a Scénichez hasonló egyterűekre gondolunk, amikor családi autót választunk. Ám ha a vásárláskor a praktikum elsődleges, a formaterv másodlagos szempont, olyan kevésbé divatos modellek kerülnek előnybe, mint a furgonalapra épülő Peugeot Rifter, az Opel Combo Life, vagy a Volkswagen Caddy.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Érdemes megnézni
Az Opel Combo nem dizájnbomba, viszont a célnak tökéletesen megfelel

Lesz néhány nagycsaládos autóvásárló, aki örülni fog az állami támogatással mindössze 15,5 millió forintért kapható Audi Q7-nek vagy a BMW X7-nek, mely támogatással 22,5 millióért elérhető, még ha abszurd is állami pénzt tolni a prémiumszegmensbe. Vannak kedvezőbb végletek is: ilyen a benzin-elektromos hibrid Toyota Prius+ vagy a Nissan Evalia e-NV200 elektromos hajtású mikrobusz. Utóbbi 13 millió forint helyett akár 9-ért megvehető, mert a nagycsaládosok állami támogatásán felül az alternatív hajtásúak vásárlását ösztönző 1,5 milliós, szintén állami támogatást is le lehet hívni hozzá – írja a totalcar.hu.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
First Class
BMW X7: a luxusosztály tagjai közül is lehet választani

Hogy a miniszerelnök által meghirdetett autóvásárlási támogatás pontosan mely márkákat hozza majd helyzetbe, azt néhány hónap múlva pontosabban fogjuk látni. A Dacia importőre szerint, aki a raktárkészleten lévő Lodgyk közül választott az első roham során, az a támogatás megítélését követően azonnal átveheti majd új autóját, aki viszont egyedi összeállításban kér extrákat, akár 3-6 hónap várakozásra számíthat. a Daciánál az eddigi évi ötszáz eladott Lodgy helyett már most ezer példánnyal számolnak. Fontos változás, hogy bár július 1-től kikerül a kínálatból az eddigi 1,6 literes szívó benzinmotor, októberig a helyette bevezetett 1,33 literes turbós benzinessel változatlan áron adják majd az autó hétüléses alapkivitelét.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Felkészültek
A Volkswagennél rengetegen jelentkeztek már a kedvezmény beváltására

A Volkswagen-konszern márkáinak importőre, a Porsche Hungária már néhány héttel ezelőtt is jelentős érdeklődésnövekedést tapasztalt, így folyamatosan újrakalkulálják idei eladási terveiket. A konszern márkáinál, a Daciához hasonlóan néhány hónapos várakozási időkkel számolhatnak a nagycsaládosok, ha nem raktári autót választanak, de ez az importőr szintén kínált előszerződési lehetőséget leendő ügyfeleinek, hogy rövidítse az állami támogatás megítélését követő várakozást.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Prius Plus
A Toyotának is van ajánlata...

Az autópiacot felpörgető állami pénz egy része valójában egyik zsebből a másikba kerül, hiszen az új autók árában huszonhét százalék áfa szerepel, a vásárlóknak pedig a vagyonszerzési illetéket, a regisztrációs adót, valamint a forgalomba helyezés egyéb költségeit is ki kell fizetniük. Nem árt a biztosítási díjakat, illetve az első három évek kötelező garanciális szervizköltségeit szintén összehasonlítani a megalapozott döntéshez és nagyon javasoljuk, hogy például a hétüléses SUV-k esetében még vásárlás előtt derítsék ki, hogy mennyibe kerül egy új gumiabroncs garnitúra az autóhoz, mert a fenntartási költségeket továbbra sem támogatja az állam és sokan következetesen alulbecsülik az ilyesmit.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Nissan Evalia e-NV200
Hibridjárgány vásárlására is van lehetőség