Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2021: a toyotás Lategan nagyot bukott, a hondás Benavides törött orral nyert

Dakar 2021: a toyotás Lategan nagyot bukott, a hondás Benavides törött orral nyert

Az idei Dakar-rali leghosszabb szelektív szakasza, 456 kilométer várt a mezőnyre a szaúdi viadalon. Akadt gondjuk bőven a résztvevőknek és izgalomból sem volt hiány. Ahogy már megszokhattuk, a motorosoknál ismét új éllovas van, a Toyota csapat dél-afrikai tagja, Henk Lategan pedig akkorát borult az autójával, hogy kórházba szállították.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Harc a természettel
Gyönyörű, de nagyon nehéz terepen küzdöttek a dakarosok

Összesen 661 kilométer, amelyből 456 km-t mértek – ez volt a napi penzum (a prológot is beleszámolva) a verseny hatodik napján. Az autósoknál büntetéssel kezdődött a versengés, ugyanis a francia Sébastien Loeb (Hunter) öt percet kapott a sebességkorlátozás megszegése miatt. A kilencszeres rali-világbajnok pilóta, aki az összetett negyedik helyén állt, azt mondta, a kocsijában a GPS egyszerűen nem szólalt meg, hogy olyan zónában van, ahol a tempójából vissza kell venni. Ráadásul be is bizonyosodott, hogy a GPS tényleg meghibásodott, de ezt nem akarták figyelembe venni a döntéshozók. Hasonlít a sztori az amerikai Andrew Short esetére: kiderült, vizes volt az üzemanyag, amit a tankolásnál kapott, ezért ment tönkre a Yamahája, ám nem foglalkoztak vele, így a motoros kiesett.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Kiakadt
A francia Sébastien Loeb GPS-éről hiába bizonyosodott be, hogy meghibásodott és nem jelzett, sebességtúllépésért időbüntetést kapott, ráadásul el is tévedt a szakaszon

Ezek után talán nem meglepő, hogy az igencsak frusztrált Loebék eltévedtek a szakaszon, ötven perccel maradt el az idejük a győztesétől és visszacsúsztak a tizedik pozícióba. Hasonlóan járt a címvédő, háromszoros Dakar-bajnok Carlos Sainz, de a Mini spanyol ásza megúszta plusz negyedórával, a szaúdi Jazid al-Radzsi (Toyota) pedig bő kilenc perccel. A francia Mathieu Serradori (Century), aki harmadik is volt az összetettben, legalább négy órát szerelte a járművét a technikai gondjai miatt.

Ennél sokkal rosszabbul alakult viszont a napja Henk Lategannak. A kedden másodikként, szerdán harmadikként végzett dél-afrikai pilóta hatalmasat bukott, s nem csak a Toyotája, de maga is megsérült a balesetben. Eltört a kulcscsontja, helikopterrel szállították kórházba, a navigátora szerencsére megúszta a borulást.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Baleset
Henk Lategan nagyot borult

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Szörnyű
A dél-afrikai pilótát kulcscsonttöréssel szállították kórházba, a navigátora megúszta komolyabb sérülés nélkül

A szelektíven egyébként a dél-afrikai Giniel de Villiers (Toyota) volt a leggyorsabb, a Dakart már egyszer, még Volkswagennel megnyerő versenyzőnek azért voltak problémái.
„Azt kell mondanom, eddig elpártolt mellőlünk a szerencse, de most minden elég jó volt – magyarázta az Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában is szakaszgyőzelemmel büszkélkedő pilóta. – Nyugodtan kezdtünk, nem kapkodtunk, a navigáció megint roppant nehéz volt, egy kicsit el is tévedtünk, majd lassú defekt hátráltatott. Ám a vége kiválóan sikerült és ezért nagyon boldogok vagyunk.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Nyert
A dél-afrikai Dakar-bajnok, Giniel de Villiers volt a leggyorsabb autós pilóta

Az összetettben a továbbra is részsiker nélkül álló francia Stéphane Peterhansel (Mini) vezet.
„Valódi dakaros szelektív volt roppant bonyolult navigációval, nehéz dűnékkel és köves, sziklás részekkel. Nem volt most annyira jó vezetni, el is fáradtunk, de ilyen a világ legnehezebb terepfutama, ez az igazi küzdelem” – értékelt a tizenháromszoros első Peterhansel.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Zseniális taktikus
A francia Stéphane Peterhansel továbbra sem nyert szakaszt, de az összetettben vezet

 

Szalay Balázs (Opel) 33 kilométerrel a speciális célja előtt leesett egy dűnéről és összetörte az autót. Körülbelül két órán át vesztegelt már, amikor odaért a helyszínre Fazekas Károly (Scania), s nem törődve a saját eredényével, segített a honfitársán.
„Jöttünk kifelé a szakaszról Coronelék mögött, és hogy kicsit jobban lássunk a poruk miatt, letértünk a nyomról, és szinte rögtön ezután leestünk egy dűnéről – mondta Szalay Balázs. – Nem volt nagy dűne, de olyan szerencsétlenül értünk földet, hogy az autó eleje is összetört, a hátsó kardán pedig teljesen megcsavarodott, nem is tudtuk leszedni, Fazekas Karcsi szerelője, Csákány Peti segített. Nagyon nagy köszönettel tartozunk nekik azért, hogy kihúztak minket a célig, és utána végig, a táborba, főleg mert nagyon sokan ragadtak bent a pályán ezen a napon, és velünk is ez lett volna, ha nem segítenek…”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Elakadtak
Szalay Balázsék autója sokáig jól működött a szelektíven, de a cél előtt megállt

A quadosoknál az argentin Nicolas Cavagliasso (Yamaha) újabb első hellyel erősítette meg vezető pozícióját, a Dakart kiválóan kezdő francia Alexandre Giroud (Yamaha) viszont ismét értékes perceket veszített és már csak harmadik, a hátránya több mint háromnegyed óra.

Az SSV-kategóriában a chilei Francisco López Contardo (Can-Am) idei második győzelmét ünnepelhette, az összetettben is első, és jelezte riválisainak, szeretné megismételni a 2019-es eredményét, amikor a dobogó legfelső fokára állhatott.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
SSV
A chilei Francisco López Contardo egyértelműen a győzelemre hajt

A motorosoknál a végső diadalért hajtó, 2021-ben már két szakaszgyőzelemnél járó spanyol Joan Barreda Bort (Honda) eltévedt és visszaesett a kilencedik helyre az összetettben. Csapattársa, az argentin Kevin Benavides viszont úgy lett a legjobb, hogy bukott és csúnyán megütötte az orrát.
„Nagyon nehéz volt – sóhajtott Benavides, aki átvette a vezetést az ötödik szakasz után. – Az elején eltévedtem, ahogy a többiek is, majd az egyik dűnéről leugratva nagyot estem. Megrongálódott a GPS-em, beütöttem a fejem, véreztem és a bokám is fájt. Valószínűleg eltört az orrom, nem éreztem túl jól magam, de nem adhattam fel és folytattam az utat. Nem tudom, mit hoz a holnap számomra, de most pihennem kell.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Újabb éllovas
Az argentin Kevin Benavides állt élre a motorosoknál, pedig betört az orra

A budapesti KTM Centrum által is támogatott erdélyi Gyenes Emanuel (KTM) a 33. lett, s ugyanezt a pozíciót foglalja el a nap végén. Az Original by Motul kategóriában a negyedik, a hátránya mindössze 12:33 perc az elsőhöz képest. A vajdasági Saghmeister Gábor (KTM) is teljesítette a csütörtöki feladatot, a 73. helyen végzett és az összetettben is 73.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Fölényben
A Kamaz-csapat egyszerűen feltartóztathatatlan

A kamionosoknál az orosz Andrej Karginov (Kamaz) diadalmaskodott, de honfi- és márkatársa, Dmitrij Szotnyikov vezet. A PH-Sport monstrumát vezető Darázsi Zsolt (MAN) még nem érte el a célt.

Pénteken (január 8.) Al Qaisumából kell eljutni Hailba: az össztáv 618 kilométer, a mért rész 448 km. A végtelen homoktenger és dűnék sora vár a mezőnyre.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

2021-es Dakar-rali, 6. nap (Rijád-Al Qaisuma, az össztáv 661 kilométer, a szelektív szakasz hossza 456 km).
Motor: 1. Kevin Benavides (argentin, Honda) 5:09:50 óra, 2. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 1 perc hátrány, 3. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:20 p h., ...33. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 55:47 p h., ...73. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:36:49 ó h.
Quad: 1. Nicolas Cavigliasso (argentin, Yamaha) 6:09:42, 2. Manuel Andujar (argentin, Yamaha) 1:41 p h., 3. Giovanni Enrico (chilei, Yamaha) 44:13 p h.
Autó: 1. Giniel de Villiers, Alex Haro Bravo (dél-afrikai, spanyol, Toyota) 5:29:25, 2. Brian Baragwanath, Taye Perry (dél-afrikai, Century) 58 másodperc h., 3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:25 p h., ...51. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 4:00:15 ó h.
SSV: 1. Francisco López Contardo, Juan Pablo Latrach Vinagre (chilei, Can-Am) 5:46:32, 2. Khalifa al-Attijah, Paolo Ceci (katari, olasz, Can-Am) 2:52 p h., 3. Austin Jones, Gustavo Gugelmin (amerikai, brazil, Can-Am) 5:17 p h.
Kamion: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 5:26:39, 2. Alekszej Visneuszki, Makszim Novikau, Szergej Szacsuk (fehérorosz, MAZ) 2:42 p h., 3. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmecianov (orosz, Kamaz) 3:41 p h., ...15. Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (magyar, Scania) 2:23:18 ó h.

Az összetett állása az 5. szakasz után
Motor: 1. K. Benavides 20:15:39 (2 perc büntetés), 2. Xavier de Soultrait (francia, Husqvarna) 2:31 p h., 3. Cornejo Florimo 3:42 p h., ...33. Gyenes 3:09:34 ó h., ...73. Saghmeister 13:13:46 ó h.
Quad: 1. Cavagliasso 24:23:30, 2. Andujar 23:48 p h., 3. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 47:23 p h.
Autó: 1. Peterhansel, Boulanger 18:28:02 (1 perc büntetés), 2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 6:11 p h., 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 48:13 p h., ...52. Szalay, Bunkoczi 28:10:45 ó h. (12:01 órás büntetés).
SSV: 1. López Contardo, Latrach Vinagre 22:25:29, 2. Aron Domzala, Maciej Marton (lengyel, Can-Am) 10:51 p h., 3. Jones, Gugelmin 13:28 p h. (1 perc büntetés).
Kamion: 1. Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmecianov20:16:18, 2. Anton Sibalov, Dmitrij Nyikitin, Ivan Tatarinov (orosz, Kamaz) 33:53 p h., 3. Martin Macik, Frantisek Tomasek, David Svanda (cseh, Iveco) 51:11 p h. (1 perc büntetés)., ...13. Fazekas, Horn, Csákány 7:12:57 ó h.

 

Forrás: youtube