Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2021: Arábia felé hajóznak a járművek

Dakar 2021: Arábia felé hajóznak a járművek

Már úton vannak Szaúd-Arábia felé a világ leghíresebb terepversenyének, a Dakarnak a járművei – pontosabban azok, amelyeket a franciaországi Marseille-ben pakoltak hajóra. Dzsidda kikötőjébe 75 autó, 42 kamion, 110 motor és quad, a többi géppel együtt 679 járgány, valamint 8 helikopter (és 15 konténer) tart.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Népes mezőny
Összesen 679 jármű indult útnak Szaúd-Arábia felé
Forrás: Dakar Rally Facebook

A világot sújtó koronavírus-járvány miatt természetesen a lehető legszigorúbb szabályozások mentén tartották meg a behajózást. Bár a versenyzők többsége bölcsen úgy döntött, hogy otthon marad, a csapatok tagjai azért megjelentek a helyszínen – többek között negatív teszttel lehetett a marseille-i kikötő dakaros területére belépni.

Akadt például olyan fehérorosz alakulat, amelynek tagjai a lengyel határnál ragadtak, időt veszítettek, de értelemszerűen megvárták őket. Európán kívüli indulók pedig úgy utaztak Franciaországba, hogy a kéthetes karanténidőszakot is le kellett tölteniük a belépéskor.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Rend
Minden a helyére került, kezdődhet a nagy kaland
Forrás: Dakar Rally Facebook

Ott lesz majd a startnál az erdélyi motoros, Gyenes Emanuel (KTM), a vajdasági motoros, Saghmeister Gábor (KTM), a magyar autós páros (Opel), Szalay Balázs, Bunkoczi László duó, valamint a kamionos trió (Scania), a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter egység. A PH Sport kamionját pedig Darázsi Zsolt (MAN) vezeti majd.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
„Utasok”
A helikopterek is rajta vannak a hajón
Forrás: Dakar Rally Facebook

A Kamaz például 5000 kilométert tett meg, a konvojt a csapatfőnök, a hétszeres bajnok, az orosz Vlagyimir Csagin vezette.
„Ez lesz a negyvenharmadik Dakar, és hiszek benne, a négyes és a hármas szám szerencsét hozhat. Idén három járművünk végzett az első négyben. A 2021-es lesz a harmincadik részvételünk, remélem, hogy sikerrel tudjuk majd teljesíteni a viadalt” – nyilatkozta Csagin.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Hosszú út után
A Kamaz konvoja 5000 kilométert tett meg a franciaországi behajózás helyszínére, Marseille kikötőjéig
Forrás: Dakar Rally Facebook

A 2021-ES DAKAR-RALI PROGRAMJA
December 30. és 31.: a járművek átvétele Dzsidda kikötőjében
Január 1. és 2. (reggel): adminisztratív és műszaki ellenőrzés
Január 2. (délután): prológ és ünnepélyes rajtceremónia
Január 3.: az első szakasz rajtja
Január 3. és 15.: a 2021-es Dakar-rali küzdelme
Január 9.: pihenőnap Hailban
Január 15.: az utolsó szakasz és céldobogó Dzsiddában

Forrás: youtube