Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2021: vírusteszt, charterjáratok, de lesz verseny!

Dakar 2021: vírusteszt, charterjáratok, de lesz verseny!

Szaúd-Arábia megerősítette, hogy januárban megrendezi a hagyományos Dakar-ralit, azzal együtt is, hogy az arab ország vasárnap felfüggesztette nemzetközi járatait a koronavírus több országban észlelt mutációja miatt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Száguldás
Most már kijelentjető: január másodikán, a prológgal és az ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik a 43. Dakar-rali és január 15-én ér véget

A szaúdi hatóságok arról biztosították a sivatagi tereprali-viadal 2021-es résztvevőit, hogy minden érintett – az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett – gond nélkül eljuthat a január 3. és 15. közötti verseny rajthelyére. Akiknek sikerült jegyet foglalniuk Dzsiddába, azok számára különjáratokat szerveznek, függetlenül attól, hogy melyik országban tartózkodnak.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Nagy küzdelem lesz
A szaúdi sivatag sok meglepetést tartogat mindenki számára

A Dakar ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több országban sor került rá, volt már dél-amerikai helyszín nem egyszer, a 2020-ast pedig már a mostani ázsiai házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le. A viadalon több kategóriában – autóval, motorral, Side by Side-dal, kamionnal és quaddal – is versenyeznek a résztvevők.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Fő a biztonság
Csak azok vehetnek részt a homokcsatában, akik negatív vírusteszttel rendelkeznek

A szervezők azt tanácsolják a mezőny tagjainak, hogy indulás előtt mindenki legyen 14 napos karanténban, az országba ugyanis csak és kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni. A helyszínen aztán újabb ellenőrzés lesz és kétnapos karantén is vár mindenkire. Aki megfelel az előírásoknak, december 30-án és január elsején veheti át a járművét, majd január 2-án a prológót és az ünnepélyes rajtceremóniát tartják meg, a következő nap pedig kezdődhet a száguldás. Összesen 7658 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A rajthely és a célállomás egyaránt Dzsidda városa.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Startengedély
Sok tízmillió dolláros biznisz a Dakar, sikerült megoldást találni, hogy a mezőny tagjai felvehessék a küzdelmet a természettel

A futamon a Szalay Balázs, Bunkoczi László autós páros (Opel), a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter kamionos trió (Scania), egy francia szervizcsapat pilótájaként a rutinos sivatagi kamionpilóta, Darázsi Zsolt (MAN), valamint az erdélyi motoros, Gyenes Emanuel (KTM) és a vajdasági motoros, Saghmeister Gábor (KTM) áll starthoz.

 

Forrás: youtube