Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: az Audi 392 lóerős elektromos autói még ütősebbek lettek – Videók!

Dakar 2023: az Audi 392 lóerős elektromos autói még ütősebbek lettek – Videók!

Az idei Dakar-ralin szakaszgyőzelmeket arattak, a 2023-as, december 31-én kezdődő szaúdi megméretésen viszont a végső diadalra hajtanak. Peterhansel, Sainz és Ekström ismét nekivág a sivatagnak az elektromos Audival – ám most már sokkal nagyobb tapasztalattal és reményekkel.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Megváltozott
Alul az előd, a 2022-es Dakaron szakaszsikereket arató Audi RS Q e-tron, felül pedig a 2023-as, továbbfejlesztett E2

A francia Stéphane Peterhansel motorral hatszor, autóval nyolcszor nyerte már meg a világ leghíresebb terepversenyét, a spanyol Caros Sainz amellett, hogy kétszeres rali-világbajnok, háromszor a Dakaron is első lett, míg a svéd Mattias Ekström a ralikrosszvébét, az elektromos TCR-bajnokságot és kétszer a német túraautó-bajnokságot (DTM) is „behúzta”. Vagyis, rutinos pilótákkal száll harcba az Audi, s rengeteg munka van a pilóták mögött.
„Versenykörülmények között minden más. A sivatagban magadra vagy utalva, csak este találkozol a csapattal. Viszont a teszteken, ha valami nem működik, azonnal szólhatsz, hogy nézzék meg az autót. Ez azért hatalmas különbség” – világított rá Ekström, cseppet sem mindegy, hogy milyen programot teljesít.

Az Audi RS Q e-tron készen áll a megméretésre, amit bizonyít, hogy megnyerte az Abu Dhabi Desert Challenge-et.
Annyit kértünk csak a csapattól, hogy ne becsülje le a Dakart. És senki nem is tette – magyarázta Sainz, aki Volkswagennel, Peugeot-val és Minivel is nyert már. – Megkaptuk a kellő bizalmat, hittek bennünk, hallgattak ránk a fejlesztések során, s az egyre biztatóbb eredmények minket igazolnak.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Látványos
Földön és levegőben is harcra kész

Az Audi négy szakaszsikert könyvelhetett el az idei Dakaron. Vagyis erre az alapra lehet építeni, a rengeteg teszt pedig még inkább hozzájárulhat a sikerhez. Nem mellékesen mindhárom pilóta és navigátor komoly technikai, szerelési képzésen vett részt, hogy ne jöjjenek zavarba, ha a sivatag közepén gond adódna az e-tron E2-vel.
Remélem, sikeres Dakar vár ránk. Rengeteget dolgoztunk, az autó nagyon jó, felkészültünk a kéthetes erőpróbára” – magyarázta Peterhansel, aki motorosként Yamahával, autós versenyzőként pedig Mitsubishivel, Minivel, Peugeot-val is diadalmaskodott már.

Új „evolúciós csomagot” kapott az RS Q e-tron E2. A gép elektromos hajtáslánca egy belső égésű motorból és egy generátorból álló energiaátalakítóból, valamint egy nagyfeszültségű akkumulátorból, illetve az első és hátsó tengelyen található két villanymotorból tevődik össze. Az álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 4,5 másodperc alatt gyorsuló, a szabályozás miatt 170 km/ó-s sebességre képes Audi 392 lóerős. Csak a nagyfeszültségű akkumulátor-rendszere 370 kilogrammot nyom. A 4500 milliméter hosszú, 2300 mm széles, 1950 mm magas jármű 37x12,5 R17-es BFGoodrich gumiabroncsokon gurul. A kerékcsere egyébként könnyebbé vált, immáron egyszerűbben eltávolíthatóak az ideihez képest jóval kisebb tömegű karosszériaelemek, amelyek a pótkeréknél vannak.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Felkészítve
A teszteken nagyon jól muzsikált az Audi RS Q e-tron E2

Egyetlen karosszériaelemet sem vettünk át az elődjétől – árulta el Axel Löffler, az autó vezető tervezője. – A pilótafülke szélesebb lett, a módosított elrendezés, a kompozitanyagok mesteri felhasználásával sikerült csökkenteni a kocsi tömegét. A korábbi modell túlsúlyos volt, most lementünk 2100 kilogrammig.

Magasabban, kényelmesebben foglalnak helyet a versenyzők, akik így jobban belátják a terepet. A mérnökök átalakították a kijelzőket, a kezelőszerveket. A pilóta és a navigátor négy rendszerterület közül választhat egy forgókapcsoló segítségével. A „Stage” tartalmazza az összes olyan funkciót, amely a speciászakaszokon fontos lehet, beleértve a sebességkorlátozó rendszert. A „Road”-hoz tartozik az irányjelző, a tolatókamera, ezek főleg az összekötő szakaszokon kerülhetnek előtérbe. Az „Error” a hibák észlelésére, kategorizálására szolgál. A „Setup” pedig minden olyat tartalmaz, ami a mérnökcsapatnak segítségére lehet a tesztelések során vagy éppen a szelektív utáni táborban.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Bizakodva
Abu-Dzabiban már nyert versenyt, most a „szomszédban”, a szaúdi Dakaron szeretne sikert aratni

 

Forrás: youtube