Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: három bajnokkal térne vissza a csúcsra a KTM – Videó!

Dakar 2023: három bajnokkal térne vissza a csúcsra a KTM – Videó!

A KTM 2020-ban elveszítette 2001 óta tartó veretlenségét a Dakar-ralikon, s azóta nem talált vissza a csúcsra. A december 31-én kezdődő 2023-as szaúdi viadalon három korábbi bajnokkal (Matthias Walkner, Toby Price, Kevin Benavides) igyekszik megkaparintani az első helyet.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Tavaly szerződtették
Az argentin Kevin Benavides még a Honda színeiben, 2021-ben legyőzte a KTM alakulatát és megnyerte a Dakart

A csapat 2001-ben, az olasz Fabrizio Meoni révén diadalmaskodott először a világ leghíresebb terepversenyén, s megszakítás nélkül tizennyolc alkalommal volt a legjobb. Aztán 2020-ban és 2021-ben a Honda, idén pedig a szatelitalakulata, a Gas Gas kaparintotta meg a trófeát. A Red Bull KTM Factory Racing tagjai – talán ezért is – elszántak.

Idén a megszokott négy helyett háromfős gyári gárdával vág neki az eseménynek a márka. Az osztrák Matthias Walkner az egyikük: a 2018-ban győztes terepralis az Abu Dhabi Challengen harmadik lett, majd megműtötték a vállát, de száz százalékosnak érzi magát.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Komoly erőpróba
Walkner különösen kemény és nehéz Dakarra számít

Nagyon izgatott vagyok, hogy részt vehetek a következő Dakar-ralimon. Ez mindig egy hatalmas esemény számunkra, és mindig szeretnél nyerni. Egyértelműen a legnehezebb megméretés a naptárban – nyilatkozta Walkner, aki 2017-ben és 2019-ben második, 2022-ben harmadik volt. – Úgy tűnik, a szervezők egy különösen kemény útvonalat terveztek 2023-ra, és a szabálymódosításokkal együtt, gondolom, hatalmas kihívás elé nézünk. Ám természetesen a cél a győzelem. Tudom, hogy egy csodálatos csapat van mögöttem, és a motor is nagyon jól működik, minden tesztelés és fejlesztés eredményre vezetett. A Dakar folyamatosan meglepetéseket tartogat, de úgy érzem, nagyon felkészültem, és várom, hogy elkezdhessem.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Elszánt
Az osztrák Matthias Walkner túl van egy vállműtéten, de már tökéletes állapotban érzi magát

A 2016-os és 2019-es bajnok, az ausztrál Toby Price kemény szezon végére ért. Először is, a 2022-es Dakar-ralin navigációs problémák miatt elbukta álmait és végül csak a tizedik lett. Aztán egy baleset miatt fel kellett adnia a Marokkó-ralit, holott a győzelemért hajtott. A tapasztalt motoros tudja, hogy a terepraliban bármi megtörténhet, és már csak a következő feladatra koncentrál. A KTM 450 Rally fejlesztésével és teszteléssel teljes mértékben elégedett.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Rutinos
Az ausztrál Toby Price kétszer nyert már, s összesen ötször volt dobogón

A 2022-es Dakar nem egészen úgy sikerült számomra, ahogy terveztem. Már az első nap elején problémám volt a navigációval, és a rossz kezdés nagyon megnehezítette a feladatomat, hogy a verseny hátralévő részében újra az éllovasokkal küzdhessek – emlékezett vissza Price, aki 2015-ben 2018-ban és 2020-ban harmadik is volt. – Tudtam, hogy a tempóm megvan, mégsem jött össze. Aztán Marokkóban kitűnően éreztem magam, mégis egy baleset keresztülhúzta a számításaimat. A múlton azonban már nem szabad töprengeni: ötször voltam dobogós a Dakaron, tudom, hogy képes vagyok a sikerre.

Éppen Kevin Benavides volt az a pilóta, akinek sikerült legyőznie a KTM-eseket, hiszen az argentin 2021-ben, a Honda színeiben diadalmaskodott. Most a második Dakar-ralijára készül az osztrák márkával – 2022-ben a tizedik szakaszon akadtak gondjai, s végül a 100. pozícióban végzett 15 órás büntetéssel.
„A 2022-es esztendő összességében megfelelő volt a számomra, éppen ezért most rendkívül izgatott vagyok. Bár a végeredmény nem mutat jól az idei Dakaromon, tudom, hogy a sebességem megvolt a jobb helyezéshez. A nyáron a csapattal sokat teszteltünk, rengeteget változtattunk a motoron, s most önbizalommal telve várom a rajtot. Fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzem magam.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Magabiztos
Benavides elégedett a fejlesztésekkel, a tesztelések eredményeivel

 

Forrás: youtube