Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: Kovácsék már a helyszínen vannak, visszakapták kamionjaikat

Dakar 2023: Kovácsék már a helyszínen vannak, visszakapták kamionjaikat

Megérkezett Szaúd-Arábiába a Qualisport Racing: bár a 2023-as Dakar-rali csak december 31-én rajtol el, a terepralis csúcseseményen először induló magyar különítmény tagjai a hátralevő napokban sem unatkoznak majd.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Minden rendben volt
A technikai ellenőrzésen már novemberben, Franciaországban átesett a Hyena
Forrás: Qualisport Racing

Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő Isztambul érintésével érkezett Dzsiddába, ahonnan egy hosszabb közúti transzferrel jutott el Yanbu kikötőjébe. Ez az a hely, ahol a csapat visszakapta a november végén, Dél-Franciaországból útnak indított Scania Qualisport Hyena versenykamiont, valamint a következő hetekben a gárda tagjainak otthonául szolgáló szervizkamiont. Mivel az adminisztratív- és technikai ellenőrzésen már akkor, egy hónappal ezelőtt átestek a terepralisok, a megméretés indulási helyszínén, a Sea Camp fantázianevű területen már csak apróságok várnak rájuk a rajt előtt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Elszántan
A magyar csapat tagjainak számára a legkisebb zökkenő nélkül zajlott az utazás Szaúd-Arábiába
Forrás: Qualisport Racing

Több mint egy éven át készültünk a világ legnagyobb terepraliversenyére, de ahogyan azt mondani szoktuk, a csapat fennállásának első tizenöt esztendeje is erről a felkészülésről szólt. Természetesen izgatottak vagyunk, hiszen az összes nagy viadalt megjártuk már, sok sivatagi versenyen értünk el jó eredményeket, az Africa Eco Race-t kétszer meg is nyertük a kategóriánkban, de ez most valami egészen más lesz – mondta a Qualisport Racing pilótája, Kovács Miklós. – A szaúdi sivatagban még soha nem jártunk, ráadásul ekkora mezőnyben sem indultunk még. A táv is, a résztvevők is nagyon keménynek ígérkeznek, de bízunk a Hyenában és a csapatunk tapasztalatában, rutinjában.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Merész terv
A körülbelül 1500 lóerős Scaniával az első tízbe vágyik az alakulat
Forrás: Qualisport Racing

A járművek átvétele és az utolsó rövid ellenőrzések után is lesz tennivalója a magyar kamionos legénységnek. December 30-án tartják a Dakar-rali nagy versenyzői eligazítását, amelyet a navigációs- és biztonsági eszközök használatával kapcsolatos kötelező kurzus követ majd.
„Ez az egyik újdonság, hogy nincs már nyomtatott, klasszikus itiner, elektronikus formában kapjuk majd meg azt. Bár errefelé még nem versenyeztünk, a sivatagi viszonyokkal tökéletesen tisztában vagyunk és alapozhatunk arra is, hogy összeszokott csapat vagyunk. Abban reménykedem, hogy sikeresen eljutunk a célig, a többit pedig majd meglátjuk” – fogalmazott a navigátor, Czeglédi Péter, aki korábban, Kiss Sándor navigátoraként már teljesítette a Dakart.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
530-as rajtszám
Kovács Milós pilóta és Ács László fedélzeti szerelő az első Dakar-ralijára készül, Czeglédi Péter navigátor korábban már teljesítette a világ leghíresebb terepversenyét
Forrás: Qualisport Racing

Ács László, az 530-as rajtszámú Hyena versenykamion főkonstruktőre, a csapat fedélzeti szerelője sem titkolja, hogy bakancslistája élén szerepel a Dakar, amelyet a tereprali abszolút csúcseseményének tart.
Aki egyszer belekóstol ebbe a műfajba, azt az a cél vezérli, hogy egy napon ott lehessen a Dakaron. Ez most nekünk is megadatik, aminek nagyon örülök. Alázattal vágunk bele a kihívásba és mindent megteszünk majd a jó szereplésért” – mondta a technikai vezető, aki hozzátette: az egy hónapos hajóút után, a derbi rajtja előtt egy komolyabb átvizsgálást hajt majd végre a Hyenán.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Szaúd-Arábia
Átvették a magyarok a hajóval megérkezett szerviz- és versenykamiont
Forrás: Qualisport Racing