Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: megismételné a sivatagi csodát a GasGas

Dakar 2023: megismételné a sivatagi csodát a GasGas

Óriási meglepetést okozott a spanyol GasGas, hogy megnyerte az idei Dakar-ralit a motorosok küzdelmében. A KTM szatelitcsapatánál azonban evés közben megjött az étvágy: a történelmi első sikert a december 31-én kezdődő szaúdi sivatagi viadalon megismételné.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Címvédő
A brit Sam Sunderland a tizedik Dakar-ralijára készül: eddig négyszer ért célba, kétszer győzött, kétszer harmadik lett

A Red Bull GasGas Factory Racinget a KTM-mel 2017-ben élen végzett, 2019-ben és 2021-ben pedig a harmadik helyen célba ért Sam Sunderland vezette diadalra idén. A brit motoros, amikor teljesíti a viadal távját, dobogóra állhat, viszont 2012-ben, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban és 2020-ban kiesett.

A legutóbbi Dakar előtt nem sokkal szerződtem a GasGas csapatához. Rendkívül pozitív volt, ahogy fogadtak, pluszerőt adott, hogy mindenki bízott bennem – emlékezett vissza Sunderland. – Megnyertem a Dakart, majd azzal a lendülettel a tereprali-világbajnoki címet is begyűjtöttem, azaz kitűnően alakult a karrierem. Most pedig az a célom, hogy megvédjem a dakaros elsőségemet, de tudom, iszonyatosan nehéz lesz.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Kéttagú csapat
Az 1-es rajtszámú motoron Sunderland, a 18-ason az ausztrál Daniel Sanders ül és áll majd Szaúd-Arábiában

A 2022-es Abu Dhabi Desert Challenge-et is megnyerő, az 1-es rajtszámot birtokló Sunderland márkatársa a 18-as gépen ülő ausztrál Daniel Sanders lesz. Rögtön az első Dakar-indulásakor negyedikként végzett, így 2021-ben a legjobb újoncként jegyezték, idén viszont a hetedik szakaszon, két részsikerrel a háta mögött, a harmadik helyen motorozva a verseny feladására kényszerült.

„Továbbra is tanulni és tapasztalatokat gyűjteni szeretnék, de természetesen igyekszem jó eredményt is elérni – magyarázta a huszonnyolc esztendős Sanders, aki 2022-ben megnyerte hazája viadalát, a Hattah Desert Race-t. – Jól kezdtem a Dakart, de a pihenőnap után balesetem volt, a könyököm megsérült, így fel kellett adnom a küzdelmet. Megműtöttek, azt hittem, minden oké, elmentem Amerikába versenyezni, de amikor hazatértem, egy kontrollröntgenen kiderült, továbbra is gond van, így újabb operáció várt rám. Most már készen állok, a következő öt esztendőre azt a célt tűztem magam elé, hogy megnyerjem a Dakart.”

 

Forrás: youtube