Legfrissebb hírek ÚJ

Visszatér a Dakarra a kétfülkés, dupla motoros DAF kamion – Videó!

Visszatér a Dakarra a kétfülkés, dupla motoros DAF kamion – Videó!

A 2012-ben és 2016-ban a kamionos kategóriában győzelmet aratott Gerard de Rooy jövőre (január 2-14.) ismét rajthoz áll a Dakaron – minden bizonnyal egy Ivecóban ülve. A bajnok ráadásul egy igazi meglepetéssel is készül a világ leghíresebb terepversenyére: a csapata színeiben harcba küldi ugyanis az 1987-ben győztes édesapja, Jan de Rooy dupla fülkés DAF 4x4 szörnyetegét a Dakar Classic kategóriában.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Kétfejű szörny
Az 1984-es afrikai, sivatagi bevetésen nem ért célba a DAF F3300 4x4

Jan de Rooy 1984-ben vetette be a brutális modellt, amellyel ugyan nem ért célba, de alaposan a középpontba került és felhívta magára, valamint csapatára a figyelmet. A DAF F3300 4x4 „Kétfejű szörny” névre keresztelt különleges kamion mindkét tengelyét egy-egy motor hajtotta.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Munka
Már elkezdődött az újjáépítése

Az 1984-es viadal Franciaországból, Párizsból indult, a mezőny Algéria, Niger, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Guinea és Sierra Leone érintésével ért Szenegálba, ugyanis Dakarban, a Rózsaszín-tó partján ért véget a száguldás. Az ikermotoros vadállat első és hátsó tengelyén is helyet kapott egy-egy 400 pacis erőforrás, ám a 800 LE-s technika hiábavalónak bizonyult. A kétfülkés (az egyikben aludtak a csapat tagjai) monstrum nem gurult át a célvonalon.

Úgy tűnik, a De Rooy família most feléleszti a vadállatot. Idén vezették be a Classic kategóriát a Dakaron, s rögtön rendkívül népszerű lett.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Szenzáció
A jövő januári Dakar Classicon vetnék be

Az ikonikus DAF felújítása, vagy inkább újjáépítése már elkezdődött. Azt még nem tudni, ki ül majd a kormány mögött, de ne feledjük, a család több kiváló pilótát is fel tudott már mutatni. Jan és Gerard de Rooy mellett Hans Stacey is megnyerte az ikonikus terepviadalt – a 2007-ben élen végzett versenyzőnek Jan a nagybátyja.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Komoly technika
Mindkét tengelye kapott egy-egy 400 lóerős aggregátot, vagyis jó erőben van

 

Forrás: youtube