Legfrissebb hírek ÚJ

15 ezer embernek mondhat fel a Daimler, akár már holnap

15 ezer embernek mondhat fel a Daimler, akár már holnap

A Daimler a korábbi tervéhez képest sokkal nagyobb, 15 ezer fős elbocsátást jelenthet be holnap a Handelsblatt értesülései szerint. A hazai autóipar legfontosabb kérdéseit vitatják meg a szakértők az április 7-én megrendezésre kerülő Járműipar 2020 konferencián. Természetesen a munkaerőpiac kihívásaival is kiemelten foglalkoznak majd.

Tavaly novemberi hír volt, hogy a német prémiumautó-gyártó menedzsmentje megállapodott a munkavállalókat képviselő szakszervezettel a konszern újrastrukturálásáról – írta a portfolio.hu. Az egyezség értelmében globálisan több mint 10 ezer fős létszámleépítésre került volna sor. A Reuters beszámolója szerint viszont a Handelsblatt most úgy értesült iparági forrásaitól, hogy a vállalat már kedden bejelentheti, 15 ezer munkavállalójától válik meg.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Sajnálatos
15 ezer embert érinthet a leépítés

Korábban arról volt szó, hogy más autógyártókhoz hasonlóan a létszámleépítést részben úgy hajtják végre, hogy a megüresedő pozíciókat már nem töltik be, de korai nyugdíjazásra is sor kerülhet. Az eredeti cél az volt, hogy a személyi költségeket 2022-ig 1,4 milliárd euróval (472 milliárd forinttal) csökkentsék, ennek a programnak a része az is, hogy globálisan a menedzsmentpozíciók tizedét megszüntetik.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Brutális vágás
2022-ig a személyi költségeket 472 milliárd forintnyi összeggel csökkentenék

A lépéseket a Daimler részben azzal indokolta, hogy az autógyártás történetének legnagyobb átalakulásán megy keresztül. Ez pedig hatalmas költségekkel jár, így muszáj minden lehetséges módon takarékoskodnia. A cég tavalyi üzemi eredménye várhatóan a felére csökkenhetett a korábbi évhez képest. A visszaesést a dízelbotránnyal kapcsolatos költségekkel, és az elektromoskocsi-gyártás beindításának költségével és termelési problémákkal indokolta a vállalat.