Legfrissebb hírek ÚJ

Évente 162 órát tölt dugóban az átlagos budapesti közlekedő – Videó!

Évente 162 órát tölt dugóban az átlagos budapesti közlekedő – Videó!

A magyar főváros romló statisztikáit magyarázhatja, hogy egyre többen költöznek az agglomerációba, akiknek egy jó része különböző okokból nem használja a tömegközlekedést, vagyis autóval jár Budapestre. Majdnem egy hetet, egészen pontosan 162 órát tölt forgalmi dugóban egy átlagos budapesti közlekedő.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Ez sok(k)!
Évente közel egy hetet ülnek a budapestiek forgalmi dugóban, ami a világ nagyvárosainak összesítésben a 30. legtöbb várakozási idő

Ezzel az adattal Budapest a harmincadik helyen áll a több mint kétszáz világvárost tartalmazó listán. A helyzet sokat, tizenegy százalékot romlott az előző évekhez képest – derült ki az Inrix kutatóintézet jelentése alapján. Az adatok szerint az európai lista első helyén Róma áll, az ott közlekedők átlagosan 272 órát várakoztak a forgalom feltorlódása miatt, ami a korábbi évhez képest 16 százalékos emelkedés. A kontinens nagyvárosai közül Dublinban 246, Párizsban 237, Londonban 227 óra volt a dugóban eltöltött órák száma. A világranglista élére a kolumbiai Bogotá került, ahol egy évből 11,5 nap volt ez az adat. Egy évvel korábban még Moszkva állt az élen, de az orosz főváros visszacsúszott a 10. helyre.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Bejárnak
Hatalmas tömeg érkezik a főváros környékéről minden nap

A magyar főváros romló statisztikáit magyarázhatja, hogy egyre többen költöznek az agglomerációba, akiknek egy jó része különböző okokból nem használja a tömegközlekedést, vagyis autóval jár Budapestre. (Nem elhanyagolható szempont, hogy az elszabadult fővárosi lakásárak kifelé tolják a belvárosi kerületekből az otthont keresőket). A legutóbbi, 2018-as összesítés szerint Pest megye népessége egy Budakeszi méretű kisváros lakosságával, majdnem 15 ezer fővel nőtt egy év alatt. A KSH adatai szerint a többi között Szigetszentmiklós, Érd és Csömör is népszerű célpont – írta a Népszava. Eközben Budapesten majdnem hatezer fővel laktak kevesebben tavalyelőtt, mint egy évvel korábban. Mindez azt is jelenti, hogy a kiköltözőknél is többen érkeztek Pest megyébe az ország más tájairól.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Növekedés
Pest Megye népessége 15 ezer fővel nőtt egy esztendő alatt

Felmérések szerint a fővároson belüli személygépkocsi-közlekedés csaknem felét a Budapesten kívül lakók autói adják. A fővárosba naponta körülbelül 330 000 személygépkocsi lép be, és mintegy százezer indul befelé a külső kerületekből. Ráadásul hat év alatt, 2012 és 2018 között Budapesten is nagyjából 94 ezerrel nőtt a személyautók száma, ami szintén jelentősen megdobja a dugóban töltött órák számát.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Elgondolkodtató
2012 és 2018 között 94 ezerrel nőtt a személyautók száma

Hazánkban azonban az állandó torlódások sem veszik el a kedvét attól az embereknek, hogy autóba üljenek, ugyanis a statisztikák szerint az emberek 70 százaléka közlekedik kocsival. Bár az európai átlaghoz képest több mint tíz százalékkal kevesebben autóznak itthon, Budapesten tavaly egy sofőr 162 órát töltött dugóban, ami közel egy hétnek felel meg.

 

Forrás: youtube