Legfrissebb hírek ÚJ

Ez nagyon durva: a kormánykerék még a WC-ülőkénél is fertőzőbb

Ez nagyon durva: a kormánykerék még a WC-ülőkénél is fertőzőbb

Eszik, miközben vezet? Tüsszent és megfogja a kormányt? Egy felmérés alapján a járművek kormánykereke higiéniai szempontból még egy WC-ülőkénél is koszosabb, fertőzőbb lehet.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Koszos
A kocsi belterét, így a kormánykereket is sűrűn kell tisztítani

A baktériumok koncentrációját CFU-ban mérik. Egy átlagos kormánykerék 629 CFU-s, ami azt jelenti, nagyjából a négyszerese ez a dózis a WC-deszkákon található mértéknek (172 CFU). A felmérésben részt vett, megkérdezett ezer járművezető egyharmada azt mondta, évente csak egyszer takaríttatja ki a kocsija belterét, sőt további tizenkét százalék elárulta, még sohasem tisztította ki az utasteret.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Bacilustenyészet
A beltér legpiszkosabb részei: kormánykerék, pohártartó, biztonsági öv

Körülbelül húsz százalék mondta, hogy hetente legalább egyszer a járműben étkezik – a legfertőzöttebb helyek a kormányon kívül a pohártartó (506 CFU) és a biztonsági öv (403 CFU).

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Szörnyű
Rosszabb a helyzet, mint a WC-ben

„Ezeknek a sofőröknek valószínűleg fogalmuk sincs, mennyi baktérium található az autójukban. Érdekesség egyébként, hogy a legnagyobb fertőzésveszély tankolás közben van, amikor megfogjuk a pisztolyt” – olvasható a jelentésben. – Más közterületekhez viszonyítva, ahol százas nagyságrendű CFU-számokat mértünk, a töltőállomásoknál milliós CFU-ról beszélhetünk. Többek között a bőrfertőzésekért felelős Staphylococcus is megtalálható.