Legfrissebb hírek ÚJ

Így tisztítsuk az autónkat Covid idején

Így tisztítsuk az autónkat Covid idején

A koronavírus-járvány idején az autó tisztán tartása, fertőtlenítése még inkább előtérbe kerül. Ám a kérdés jogos: hogyan kell a „műveleteket” helyesen kivitelezni? Elkészült egy hasznos tippeket tartalmazó kisokos, amely segít abban, miképpen védjük a naponta használt járművünket a kórokozóktól.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Bacilusveszély
A kormánykerék az egyik legpiszkosabb része az autó belterének

Autót nem csak azért kell karbantartani, rendszeresen tisztítani, hogy csillivilli legyen, a covidos időszakban hatványozottan fontos a fertőtlenítés. A kocsi külső részén leginkább a gyakran használt területekre kell összpontosítani, például az ajtó- és csomagtartókilincsekre. Ám az erőfeszítéseinek középpontjában az utastérnek kell állnia.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kezünk rajta...
A kezelőgombokat, a kapcsolókat és a váltót rengetegszer megfogjuk, ezért ügyelni kell a tisztításukra

A belső ajtónyitók, a kartámaszok, a kormánykerék, a váltókar, az információs- és szórakoztató-rendszer kijelzője, a biztonsági övek, valamint minden olyan terület, amelyet gyakran használunk, potenciális veszélyforrást jelenthet. Ám mielőtt megragadná a polcon a legerősebb fertőtlenítőszert, és értelmetlenül elkezdené „sikálni” az autót, ne feledje, hogy bizonyos termékek és módszerek károsíthatják a jármű belsejét.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Ősrégi módszer
A bőrüléssel óvatosan bánjunk, a szappanos víz eltávolítja a piszkot, a koszt, a foltot

Minden felülethez használjon puha, mikroszálas kendőt, mert ez rendkívül hatékonyan távolítja el a szennyeződést és a port – anélkül, hogy megkarcolná a felületeket. Minden tisztítást körkörös mozdulatokkal kell végrehajtani, erőteljes nyomás nélkül. Az enyhén alkoholalapú autóápolási termékek valószínűleg hatástalanok, ezért érdemes fertőtlenítő kendőt vagy legalább 70 százalékos alkoholtartalmú szert használni, de csak úgy, hogy közben kerülje el a fényes kárpitokat vagy a bőrfelületeket.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Mikroszálas kendő
A por ellen tökéletes és karcolást sem hagy a felületeken

A bőr például különösen érzékeny a háztartási fertőtlenítőszerekre vagy az alkoholra, ezért a jó öreg megoldás, a víz és a szappan kombója a legbiztonságosabb, a legcélravezetőbb. A vírus kiiktatására ez a legjobb módszer. Érzéssel dörzsölje a felületeket, ne erőből, mert tönkreteheti az anyagot. Csak óvatosan, körkörös mozdulatokat tegyen, elkerülve például azt, hogy mindenfelé szétfröccsenjen a víz.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Belélegezzük
A szellőzőrendszer tisztán tartása az egyik legfontosabb feladat

A szellőzőrendszerre is muszáj figyelmet fordítani. Bevethet olyan spray-t, amelyet a számítógép billentyűzetének a tisztításához használ, de mindenképpen vegyen fel arcmaszkot, nehogy belélegezzen valamit. Ezután cserélje ki a jármű „kabinszűrőjét”. Érdemes minőségi szűrőt használni a papír helyett, ez jobban megvédi az utastérben helyet foglalókat.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Praktikus
Használjon gumiszőnyeget, mert könnyen lemosható

A padlószőnyeget szintén meg kell tisztítani, és érdemes műanyag vagy gumiszőnyeget használni. Ezek könnyebben kezelhetőek, s nem kell attól tartania, hogy az alkoholos vagy az erősebb fertőtlenítőszerek károsíthatják.