Legfrissebb hírek ÚJ

Páncélozott luxusautókkal védik magukat a mexikóiak

Páncélozott luxusautókkal védik magukat a mexikóiak

Szomorú, de Mexikóban történelmi rekordot dönt a gyilkosságok száma. Évente 30 ezer emberéletet követel az erőszakhullám – érthető, ha egyre többen rendelnek összkerekes páncélozott autót. A Közép-Amerikában található országban ugrásszerűen megnőtt a speciális járművek eladása.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kényelmes védelem
Belül abszolút full extra, kívülről viszont olyan mint egy bevehetetlen erőd

A lesújtó gyilkossági adatok ráadásul folyamatosan romlanak. Nem meglepő, ha 2012-höz képes 10 százalékkal megugrott a páncélozott kocsit igénylők száma, immáron több mint 3 ezer darabot rendeltek a mexikóiak. Összehasonlításul, hogy mennyire aggasztó arrafelé a helyzet, a dél-amerikai Brazíliában közel 16000 speciális járgány talált gazdára tavaly.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Páncélozott terepjáró
A Toyota Land Cruiser azért kedvelt, mert kiváló terepképességekkel rendelkezik, felső kategóriás kényelmet nyújt és rendkívül strapabíró

Visszatérve Mexikóra, olyan komoly a kereslet, hogy több globális gyártó is beszállt a bizniszbe, az egyik legkelendőbb a Toyota Land Cruiser. Az Audi a Q5-ösből a helyi gyárában kezdett golyóálló változatot építeni, s onnan szállítja Brazíliába és Argentínába a modelleket. Az ára körülbelül 100 ezer dollár (34,4 millió forint), s ez olcsóbb, mintha külsős cég alakította volna át a szabadidő-autót – ebben az esetben 95 ezer dollárba (32,7 millió forintba) kerülne.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Termelés
Az Audi a Q5-ös modellből a helyi gyárában már alapból épít golyóálló változatot

A BMW, a Jeep és a Mercedes-Benz már több éve páncélozott verdákat rak össze Mexikóban – rengeteg arrafelé a fegyveres támadás, az emberrablás. 2021-ben egyébként körülbelül 1,5 millió gépkocsit értékesítettek az országban, s a golyóálló változatokat a milliomos üzletembereken kívül általában a nagyvállalatok vezetői, valamint a bankigazgatók rendelik. A páncélozott járgányok mintegy 80 százaléka a magánszektorba került.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Biztonsági intézkedés
Mexikóban különös figyelmet fordítanak a nagyvállalatok vezetőinek és a bankszektor irányítóinak a védelmére