Legfrissebb hírek ÚJ

Vége az elnyomásnak: a szaúdi nők is vezethetnek!

Vége az elnyomásnak: a szaúdi nők is vezethetnek!

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó új rendeletben engedélyezi, hogy a nők is kaphassanak jogosítványt. Persze, nem azonnal, ugyanis előbb egy miniszteri testületet hoznak létre, amelynek harminc napon belül a kérdésben javaslatokat kell előterjesztenie, majd végrehajtania a rendelkezést 2018 júniusáig.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Más szint
Szaúd-Arábiában kevés joguk van a nőknek

Ám ez is hatalmas előrelépés, hiszen Szaúd-Arábia volt a világ utolsó országa, ahol nem kaphattak jogosítványt a gyengébbik nem képviselői. Éppen a múlt héten mondta az egyik vallási méltóság, hogy azért nem ülhetnek a nők kormány mögé, mert az agyuk mérete egynegyede a férfiakénak. Igaz, ez a szónoklat nagy felháborodást váltott ki és el is tiltották a prédikációtól a vezetőt.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Tüntetés
Más országokban is tiltakoztak már a szaúdi szigorítások ellen

Tegyük hozzá, a szaúdi nők a férfi családtagjaik (apjuk, férjük vagy fivérük) gyámsága alatt állnak, csak az ő engedélyükkel tanulhatnak vagy utazhatnak. Ám vezetniük még az ő beleegyezésükkel sem lehetett – annak ellenére, hogy évek óta küzdenek az egyenjogúságért.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Enyhülés
Úgy tűnik, hamarosan már tényleg az autó kormánya mögé ülhetnek a nők

Az enyhülés egyébként az elmúlt hetekben már érezhető volt, mivel a hölgyek – családtagjaik kíséretében – először léphettek be stadionba a királyság alapításának évfordulójának ünnepségén. Sőt, júliusban engedélyezték a lányok részvételét az állami iskolákban tartott testnevelésórákon.