Legfrissebb hírek ÚJ

Pickupból épít terepjárót a Chevy az amerikai hadseregnek

Pickupból épít terepjárót a Chevy az amerikai hadseregnek

Az Egyesült Államok hadseregének vezetése bejelentette, hogy az Oshkosh, a Flyer és a GM Defense 1 millió dolláros (302 millió forintos) támogatást kap egy olyan összkerekes jármű fejlesztésére, amely kilenc katonát képes szállítani nagy sebességgel műúton ugyanúgy, ahogy terepen.

Strapabíró platós
A Chevrolet Colorado ZR2 Bison adja az alapját a GM Defense által épített összkerekes katonai szállítójárműnek

A vasnak nem csak strapabírónak kell lennie, hanem könnyűnek is: muszáj elférnie például egy CH-47 Chinook helikopterben. A GM már nyilvánosságra hozta a modellt, amely az autó alapját adja. A Chevrolet Colorado ZR2 Bisonra esett a választás – az alkatrészeit biztosan felhasználják. Például a lengéscsillapítóit, a rugóstagjait, a féltengelyeit és a futóművét.

Alkatrészcsere
A terepmunkára befogható pickup futóművét és rugós tagjait is felhasználják

A GM-modell motorházteteje jelenleg egy 2,8 literes dízelmotort rejt, a 186 lóerős technikához hatfokozatú automataváltó kapcsolódik.
„A platform tökéletesen alkalmas arra, hogy a projektet megvalósítsuk – nyilatkozta David Albritton, a GM Defense elnöke. – A gyártási szakértelem adott, ahogy a minőséggel sem lehet probléma. A lehető legköltséghatékonyabb és legmegbízhatóbb járművet akarjuk elkészíteni, amely megfelel a hadsereg magas szintű követelményeinek. Büszkék vagyunk arra, hogy a cégünk részt vehet egy olyan terepjáró megalkotásában, amely lehetővé teszi a különböző egységek könnyű és megbízható mozgását a műveleti területeken.”

Megbízható
A legszélsőségesebb körülmények között is jól működik a Colorado ZR2

A Oshkosh, a Flyer és a GM Defense járműveit is az esztendő vége felé tesztelik majd. A győztes pályázó legalább 650 darabos megrendelést kap.