Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2018: eltévedés, bukás és dráma a tizedik szakaszon!

Dakar 2018: eltévedés, bukás és dráma a tizedik szakaszon!

A motorosoknál egyre drámaibb a küzdelem, de most itt a „drámán” van a hangsúly. Merthogy az élbolyból többen eltévedtek a 40. Dakar 11. napján, a 10. szakaszán, s amikor úgy tűnt, Adrien van Beveren (Yamaha) győz, a francia hatalmasat bukott. A 2001 óta megszakítás nélkül diadalmaskodó KTM vezet – pontosabban az osztrák Matthias Walkner.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Viszontlátásra, Bolívia!
Peru után Bolíviának is búcsút intettek a dakarosok, mostantól Argentínában zajlik a küzdelem
Forrás: Dakar official

Viszlát Peru, minden jót Bolívia, légy üdvözölve Argentínában! A mezőny immáron az idei harmadik dél-amerikai országban száguld, a résztvevőknek Saltából kellett eljutniuk Belénbe. Fontos leszögezni, hogy terepen, mert a heves esőzések, a megáradt folyók és a sártenger miatt, hétfőn törölték a szelektívet. Ami jó hír volt az éllovasoknak (hiszen harc nélkül kerültek közelebb a végső győzelemhez), rosszul jött viszont az üldözőknek (egy esélyt elvettek tőlük a felzárkózásra). Kedden tehát folytatódott a show, mégpedig kegyetlenül hosszú, a Wellhello együttest idézve, „sohavégetnemérős” 424 kilométeres összekötővel, amely után következhetett a 373 km-es szelektív.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Korán kelés
A francia Antoine Meo vágott neki elsőként a 10. szakasznak, még hajnalban indult útnak
Forrás: Dakar official

A motorosoknál tovább tart az őrület. Úgy tűnik, a bolíviai esőzések és hideg után az argentínai hőség – árnyékban 38, a napon 43 Celsius-fokot mértek – megzavarta az élboly tagjait. A listavezető francia Adrien van Beveren és az argentin Kevin Benavides (Honda) között mindössze 22 másodperc volt a differencia a 11. nap reggelén. Mármint korán reggelén, mivel a kategória szereplői 4.30 órakor indultak el a táborból és kezdtek neki az etapnak.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Eltévedt
Az ausztrál Toby Price, aki 2016-ban megnyerte a motorosok versenyét, navigációs problémákkal küszködött
Forrás: Dakar official

Szóval, ahogy elrajtolt az „éles” küzdelem, a hazai terepen robogó Benavides kezdte lerázni magáról ellenfeleit és CP1-nél már 5:31 perccel vezetett Van Beveren előtt, a szelektív első részének végénél pedig már 6-tal. Igen ám, csakhogy a dél-amerikai a francia Antoine Meóval (KTM) és az ausztrál Toby Price-szal (KTM) egyetemben eltévedt – nem is kicsit. A navigáció szempontjából „grízes” területen előbb három, majd tíz km-t tévedtek, vagyis Benavides előnye szép lassan elfogyott. Ráadásul, testvére, Luciano (KTM) időközben akkorát esett, hogy fel kellett adnia a viadalt...

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Minimális távolság
A rajtnál még éllovas francia Adrien van Beveren (elöl) és a második helyen álló, argentin Kevin Benavides között 22 másodperc volt a különbség
Forrás: Dakar official

A Meo, Kevin Benavides, Price trióhoz „csatlakozott” többek között a spanyol Joan Barreda Bort (Honda) és az amerikai Ricky Brabec (Honda) is, s mire észrevették, hogy rossz felé mennek, könnyen elképzelhető, elveszítették a 2018-as Dakart. Mert Van Beveren és az osztrák Matthias Walkner (KTM) nem hibázott, ezért úgy tűnt, minden bizonnyal, kettejük között dől majd el, ki nyeri a jubileumi, 40. küzdelmet. Legalábbis három kilométerrel a cél előtt még így volt. Aztán jött az újabb nem várt fordulat. Adrien van Beveren nagy sebességnél elesett. Bár megpróbálta folytatni a küzdelmet, néhány száz méter megtétele után újra megállt – minden bizonnyal, hatalmas fájdalmai voltak. Kiderült, eltört a kulcscsontja, sérült a gerince és a mellkasa, a helyszínre érkező az orvosi csapat azonnal kórházba szállította.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Kiesett
Adrien van Beveren alig három kilométerrel a cél előtt nagyot bukott. A versenyben vezető francia terepralisnak eltört a kulcscsontja, megsérült a gerince és a mellkasa
Forrás: Dakar official

Így négy nappal a verseny vége előtt a 2001 óta minden évben diadalmaskodó KTM átvette az első helyet – pontosabban Walkner, aki közel 40 perccel veri a második Barreda Bortot.
„Nehéz és hosszú szakasz volt – nyilatkozta Walkner. – Amikor Kevin Benavides nagyon elment, azt mondtam magamban, nem próbálom tartani a tempóját, mert navigációs szempontból iszonyatosan trükkös a pálya. Minél nagyobb a sebesség, annál könnyebb hibázni. Éppen ezért, megpróbáltam a saját ritmusomban menni és lám, ez volt a jó taktika. Igen, komoly esélyem van a végső győzelemre, de rajtam kívül még hat-hét motoros nyerhet. Ahogy eddig is láthattuk, ezen a Dakaron tényleg minden megtörténhet.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Ez igen!
Az osztrák Matthias Walkner hibátlanul ment, a KTM ásza az élre állt, ráadásul rögtön közel 40 perces előnye lett
Forrás: Dakar official

A magyarok közül egyelőre a szatmárnémeti Gyenes Emanuel (KTM) ért célba: a 30. lett, az összetettben pedig a 24. Dési János (KTM) és a szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) még küzd az elemekkel.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Tempósan
A szatmárnémeti Gyenes Emanuel túl van a betegségén, s remekül szerepel, közelít az első húszhoz
Forrás: Dakar official

Az autósoknál vezető Carlos Sainz (Peugeot) számára rögtön egy büntetéssel indult a nap. A spanyol pilótát ugyanis azzal „gyanúsította” meg az egyik quados, hogy miközben előzte, nekiment és felborította. Bár valódi bizonyíték nem volt a „Matador” tettére, – aki egyébként nem is értette, miről beszél a holland Kees Koolen (Barren Racer) –, a versenybíróság 10 perces büntetést adott a kétszeres rali-világbajnoknak, a Dakar 2010-es nyertesének. Így a több mint egyórás előnye 56:37 percre csökkent a második helyen álló, a legendás viadalt 2011-ben és 2015-ben megnyerő katari Nasszer al-Attijah (Toyota) és 1:03:42 órára a harmadik pozíciót birtokló, tizenháromszoros első, francia Stéphane Peterhansel (Peugeot) előtt.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Vajon, számít majd a végén?
A spanyol Carlos Sainz állítólag felborított egy quadost, ezért 10 perces időbüntetést kapott
Forrás: Dakar official

Ami aztán a Salta-Belén mért részen tovább „apadt”. A Peugeot harmadik, még versenyben lévő tagja, a motorral ötször nyerő francia Cyril Despres, aki kilenc perccel hamarabb indult, mint Sainz, úgy öt kilométerrel a rajt után bevárta a spanyolt, hogy ha esetleg bajba kerülne, akkor segítsen neki. A csapattagok aztán együtt vágtak neki a távnak, de szemmel láthatóan, nem volt sürgős nekik. Nem úgy Peterhanselnek és Al-Attijahnak: kemény tempót diktáltak, a 47. km-nél például azonos idővel rendelkeztek, s csak az lebegett a szemük előtt, hogy csökkentség összetettbeli hátrányukat. A francia aztán szép lassan elszakadt riválisától, a szakasz első felének megtétele után 2:36 perc volt a „szakadék” köztük, Sainz lemaradása viszont már 12:47 p-re nőtt.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Tetemes különbség
A katari Nasszer al-Attijah egy darabig tartotta a lépést a szakaszt megnyerő Stéphane Peterhansellel, de technikai gondok miatt közel fél órával lemaradt a franciától
Forrás: Dakar official

A szelektív vége igazán izgalmasra sikeredett. Al-Attijahnak valószínűleg gondjai adódtak a Toyotájával, s így 29:16 percet kapott a győztes Peterhanseltől, aki 13:07 p-et Sainznak is adott. Vagyis, a spanyol a nap végére 50:35 minutumot őrzött meg a fórjából a néhány napja a bal hátsó kerekét kitörő, az első helyét elveszítő, de már újra második Peterhansellel szemben.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Jön fel
Stéphane Peterhansel már a második
Forrás: Dakar official

Zűrzavaros szelektív volt – nyilatkozta Peterhanel. – Igyekeztünk nyomást gyakorolni az előttünk állókra, ez sikerült, de bevallom, eléggé elfáradtunk a végére. Ám nincs idő lazítani, holnap újra támadnunk kell.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Nem adja fel
Peterhansel nemhiába nyert tizenháromszor Dakart: az utolsó kilométerig küzd, abban biztosak lehetünk
Forrás: Dakar official

A quadosoknál az előző szakaszt megnyerő Simon Vitse (Yamaha) számára eddig tartott a Dakar, ugyanis hatalmasat bukott, s olyannyira megütötte a csípőjét, hogy az orvosi csapatnak kellett kórházba vinnie. A keddi feladatot az argentin Nicolas Cavigliasso (Yamaha) oldotta meg a leggyorsabban, de ez nem változtatott a tényen: a chilei Ignacio Casale (Yamaha) 1:41:03 órával vezet.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Élen
A chilei Ignacio Casale már csak elveszítheti a quadosok versenyét. persze, jobb ha óvatos, mert az idei Dakar tényleg kiszámíthatatlan
Forrás: Dakar official

Az SXS-osztály tagjai és a kamionosok még nem értek célba.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Kamionosok
A monstrumok csatájában a Kamaz eddig a nyerő
Forrás: Dakar official

Szerdán (január 17.) a Super Fiambalát rendezik. A Belén-Fiambalá Chilecito szakaszon a motorosoknak és a quadosoknak 205, az autósoknak, a kamionosoknak és az SXS-osztály tagjainak 467 kilométer megtétele után kezdődik a 280 km-es szelektív. Az argentin forróságban a homok is egyre puhább lesz, ez pedig újabb bonyodalmakat okozhat a hajrájához közeledő 40. Dakar-ralin.

2018-as Dakar-rali, 11. nap (Salta-Belén, az össztáv 797 kilométer, a szelektív szakasz hossza 373 km).
Motorosok: 1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:52:26 óra, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 11:35 perc hátrány, 3. Gerard Farres Guell (spanyol, KTM) 16:21 p h., …30. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 1:15:22 ó h.
Quadosok: 1. Nicolas Cavigliasso (argentin, Yamaha) 6:35:26, 2. Jeremias González Ferioli (argentin, Yamaha) 2:06 p h., 3. Ignacio Casale (chilei, Yamaha) 6:23 p h.
Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot) 4:43:46, 2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 8:46 p h., 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 13:07 p h.

Az összetett állása a 11. nap után
Motorosok: 1. Walkner 32:21:03 (1 perc büntetés), 2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 39:42 p h., 3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 41:23 p h., ...24. Gyenes 4:59:40 ó h.
Quadosok: 1. Casale 40:34:52, 2. Ferioli 1:41:03 ó h. 3. Cavigliasso 1:42:56 ó h.
Autósok: 1. Sainz, Cruz 32:10:53 (10 perc büntetés), 2. Peterhansel, Cottret 50:35 p h., 3. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 1:12:46 ó h.

 

 

 

Forrás: youtube, Dakar official