Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: újra üvölthet a magyar Hyena a sivatagban, Kovácsék folytatják!

Dakar 2023: újra üvölthet a magyar Hyena a sivatagban, Kovácsék folytatják!

Óriási erőfeszítések és komoly háttérmunka árán, után a Qualisport Racing kamionos egysége megjavította a Hyena versenykamion motorját, így a Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László alkotta trió a pihenőnap után folytatni készül a 2023-as Dakar-ralit. A Rijádban állomásozó alakulat eseménydús időszakon van túl.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Mestermunka
Sikerült megszervezni az alkatrész-utánpótlást, a Scania Hyena elkészült
Forrás: Qualisport Racing

Nem túlzás kijelenteni, hogy a dunaszentbenedeki kamionos különítmény élete talán akkor sem lett volna mozgalmasabb, ha a világ legkeményebb tereprali-megmérettetésének ötödik napján egy motorhiba miatt nem kellett volna kényszerpihenőre vonulnia. Az utóbbi három napot a rijádi táborban töltötték a magyarok: megszervezték a szükséges alkatrészcsomag begyűjtését, odajuttatását, majd egy teljes napon át dolgoztak a monstrum javításán.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Új remények
A versenykamion motorja szépen duruzsol, ismét harcra kész. A szabályok lehetővé teszik a folytatást, egy új kategóriában, komoly időbüntetéssel
Forrás: Qualisport Racing

Hihetetlen volt az utóbbi néhány nap. A motor javításához szükséges komponenseket lehetetlen volt itt beszerezni, szóval az otthoni háttérstábra kellett hagyatkoznunk. Szerencsére a kamionversenyzők családja olyan, hogy ahol csak lehet, segítjük egymást, a mi mentőcsomagunk összeállításához magyar Scania-márkatársunktól, Karcsitól kaptunk segítséget. Készséggel segített, majd miután összeállt a pakk, megszerveztük az ideszállítást – nyilatkozta a ilóta, Kovács Miklós. – A Qualitrans-Cargo Kft. munkatársa, Vincze Tibor vállalta, hogy nyakába veszi a világot és ideutazik a felszereléssel. Kalandos menet volt számára, amiről szerintem elég, ha annyit mondok, hogy amikor a srácok elindultak érte a reptérre innen a táborból, a csapat személyautója defektet kapott… A sztori vége jól alakult, így szombatról vasárnapra virradóra nekiláthattunk a javítás érdemi részének.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Nehéz meló
Még a műhelyben sem lett volna egyszerű a javítás, nemhogy a szabadban, a szaúdi Dakaron
Forrás: Qualisport Racing

A munkálatokat a csapat fedélzeti szerelője és konstruktőre, Ács László irányította, aki vasárnap éjszaka örömmel jelentette: a Hyena újra ordít és menetre kész.
Egy ilyen motorjavítás összetett feladat, még akkor is, ha műhelykörülmények között vagyunk. Fokozott figyelmet igényelt mindenkitől, ráadásul nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy például az éjszakai órákban a tábor térségében mínusz 2-3 Celsius-fokot mértek… – mesélte Ács. – Mindannyian boldogok voltunk, amikor vasárnap éjjel beindítottuk a Hyenát, ami szépen jár, működik a motor. Hétfőn pihenőnap van a Dakaron, így dolgozhatunk még a kamionon, de igyekszünk pihenni is egy picit az utóbbi napok megpróbáltatásai után. Az egész csapat nevében köszönöm mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a javítás sikeresen megtörténjen.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Cél a cél!
Útnak indulhat a sárga színű monstrum kedden, a kilencedik szakaszon
Forrás: Qualisport Racing

A Qualisport Racing az utóbbi napok kálváriája után a tervek szerint a „Dakar Experience” keretein belül folytatja a 2023-as Dakar-ralit. Azok az egységek, amelyek valamilyen gond miatt kénytelenek félbeszakítani a világ legnehezebb terepralifutamát, de van lehetőségük a folytatásra, visszaállhatnak a mezőnybe, de ilyen esetben narancssárga rajtszám kerül a járműre, az érintettek nem rajtolhatnak a kategória első 25 helyezettje között és egy külön értékelésbe kerülnek.

Január 10-én, kedden folytatódik a 2023-as Dakar-rali: a pihenőnapot követően Rijádból indul a mezőny és Haradh városába megy, az össztáv 686 kilométer, a mért rész 358 km. A navigáció trükkösnek ígérkezik a kanyonokban, de dűneláncokat is meg kell mászniuk a résztvevőknek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Qualisport Racing

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Qualisport Racing

Állás a pihenőnapon
Motor: 1. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 30:34:16 óra (1 perc büntetés), 2. Kevin Benavides (argentin, KTM) 13 másodperc hátrány (3 perc büntetés), 3. Mason Klein (amerikai, KTM) 13 mp h. (4 perc büntetés), ...34. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 5:43:50 ó h., ...94. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 26:57 ó h. (1:19 óra büntetés).
Quad: 1. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 37:57:04, 2. Francisco Moreno Flores (argentin, Yamaha) 1:23:03 ó h., 3. Manuel Andújar (argentin, Yamaha) 1:41:37 p h. (1 perc büntetés).
Autó: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel 31:02:58 (10 másodperc büntetés), 2. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 1:03:46 ó h. (20:10 perc büntetés), 3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:20:22 ó h.
Kamion: 1. Aleš Loprais, Petr Pokora, Jaroslav Valtr Jr. (cseh, Praga) 36:30:58 (15 perc büntetés), 2. Martin van den Brink, Rijk Mouw, Erik Kofman (holland, Iveco) 16:17 p h., 3. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, Iveco) 38:03 (15 perc büntetés), ...43. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 217:02:28 ó h. (164:46 óra büntetés).

 

Forrás: youtube