Legfrissebb hírek ÚJ

Marokkó-rali: a magyarok sikeres dűnemászása

Marokkó-rali: a magyarok sikeres dűnemászása

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 35. helyen ért célba a tereprali-világbajnokság marokkói viadalának újabb napján, amelyen egy 316 kilométeres szelektív szakaszt teljesített a mezőny köves, sziklás, dűnés terepen. A Szalay Dakar Team párosa ezzel az összetettben a 32. pozíciót foglalja el, míg az élen a francia Sébastian Loeb (Prodrive) áll.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Dakaros érzés
Az afrikai sivatag komoly próbatétel a terepralisoknak

Mindent megtettünk, hogy jó helyen érjünk célba, de volt két eltévedésünk, ami lelkileg egy kicsit megviselt, és a végén még egy defektet is kaptunk, úgyhogy lehetett volna ez sokkal jobb is – értékelt Szalay. – A pálya nagyon tetszett, volt sok gyors szakasz, amelyeken lehetett haladni, és akadtak dűnék is, nagy letörésekkel, na ott könnyen lehetett volna nagyot esni. A szakasz elején tudtunk előzgetni is, azt nagyon élveztem, a kocsi pedig remekül bírta a megpróbáltatásokat, pedig sok nagy kövön mentünk át.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Küzdelem
Szalay Balázs élvezte a versenynapot, annak ellenére, hogy kétszer is eltévedtek és defektet is kaptak

Bunkoczi László hozzátette, navigációs szempontból nem volt könnyű a nap, mert a nagy szél teljesen elfújta a nyomokat.
Két eltévedésünk volt, mindkettővel körülbelül két-három percet veszítettünk – mondta Bunkoczi. – A szél teljesen elfújta a nyomokat, és az elsőnél abban a pillanatban, ahogy letértünk a helyes nyomról, már jöttek is szembe a többiek, úgyhogy hamar rájöttünk, nem jófelé megyünk. Másodszorra akkor tévedtünk, amikor kimentünk a dűnéből, ott sajnos egy kicsit többet keresgéltük a GPS-pontot, mire rájöttünk, hogy vissza kell fordulni. Összességében azonban nem panaszkodhatunk, jól éreztük magunkat az autóban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Lendületben
Az átépített Opel egyelőre hiba nélkül működik

A Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős a 41. helyen ért célba, az összetettben pedig a 37. helyről várja a folytatást.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Hajrá!
Lónyai Pálék tanulni mentek a sivatagba, s egyelőre jól mondják fel a leckét...

„Elég nehéz pálya volt a hétfői, ennek ellenére egyszer sem hibáztunk, minden jól működött – mondta Somfai. – Tanulni jöttünk ide, a dűnék feladták a leckét, de ott sem volt gond, úgyhogy eddig nagyon tetszik a verseny, élvezzük.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A leggyorsabb
A francia Sébastien Loebnek vasárnap technikai gondjai akadtak, ám hétfőn már padlógázzal közlekedett, s vezeti a marokkói viadalt

Ami az élmezőnyt illeti, amíg vasárnap a kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeb járt pórul már a szakasz elején technikai probléma miatt, addig hétfőn a négyszeres Dakar-bajnok katari Nasszer al-Attijah (Toyota) cserélt három defektes kereket, úgyhogy most a francia ralizseni áll jobban kettejük párharcában.

Érdekesség, hogy az összetettben mindössze egyetlen pont van a két remek versenyző között a világbajnoki címért folyó csatában.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Szenvedés
A katari Nasszer al-Attijah három defektet kapott, megszenvedett a 316 kilométeres szelektív szakaszon

A kétszeres rali-világbajnok, háromszoros Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz (aki az Audi-csapattal együtt a nyílt kategóriában indul, tehát nem értékelik az abszolútban), ismét megcsillantotta zsenialitását, és időeredménye a második helyre lett volna jó a szakaszgyőztes Loeb mögött.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Pazar teljesítmény
A spanyol Carlos Sainz az időeredményei alapján az élmezőny tagja: a nyílt kategóriában indult a frissített elektromos Audival

Marokkó-rali
2. szakasz, Tan Tan–Layoune (össztáv: 435 km, ebből szelektív szakasz: 316 km)
Autósok: 1. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, XTreme Buggy) 2:56:54 óra, 2. Terranova, Haro (argentin, spanyol, XTreme Buggy) 10:15 perc hátrány, 3. Chicherit, Winocq (francia, GCK Buggy) 18:18 p h., …35. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:15:04 ó h., …41. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 1:29:12 ó h.
Az összetettben: 1. Loeb, Lurquin 6:57:20, 2. Terranova, Haro 4:20 p h., 3. Chicherit, Winocq 9:37 p h., …32. Szalay, Bunkoczi 2:08:45 ó h., …37. Lónyai, Somfai 2:43:55 ó h.

 

 

Forrás: youtube