Legfrissebb hírek ÚJ

Marokkó-rali: káosz után izgalom

Marokkó-rali: káosz után izgalom

A heves esőzés és a sártenger alaposan megkínozta a marokkói Világkupa-futam mezőnyének tagjait. A második szelektív szakaszt le kellett rövidíteni, elég nagy volt a káosz, sorozatban kapták a büntetéseket a terepralisok. Úgy tűnik, mostanra helyreállt a rend, végre igazi verseny van és nő az izgalom.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Éllovas
Sébastien Loeb vezet a szuperspeciális és három szelektív szakaszt követően: a Peugeot francia pilótájának előnye azonban vészesen fogy

Csak érzékeltetésképpen, hogy milyen összevisszaság volt. Először úgy tűnt, az autósoknál a kétszeres ralivilágbajnok, Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz (Peugeot) volt a leggyorsabb, aztán 50 órás (!) büntetést írtak a neve mellé, ami mostanra egyetlen percre változott.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Összevisszaság
A Peugeot spanyol ásza, Carlos Sainz először az utolsó helyen találta magát, majd eltűnt az 50 órás büntetése

Ami viszont biztos, hogy hivatalosan a második és a harmadik szelektíven is a Vk-címvédő, kétszeres Dakar-első katari Nasszer al-Atijah (Toyota) diadalmaskodott, így az összetettben negyedóráról kevesebb mint négy percre csökkentette hátrányát a kilencszeres ralivébé-nyertes francia Sébastien Loebbel (Peugeot) szemben.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Folyamatosan gyorsul
A legutóbbi két szakaszon aratott sikerével a Toyota katari kiválósága, Nasszer al-Attijah jelezte, nem mondott le az első helyről

„Borzalmas volt a pálya, ésszerű döntésnek tűnt lerövidíteni a szakaszt. Persze, az lett volna az igazi, ha versenyezhetünk – utalt még a viadal harmadik napjára, a sorrendben második szelektívre Loeb. – Nagyon szoros a csata, úgyhogy teljes gázzal kell mennünk a hátralévő időben.”

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Padlógázzal
Loebnek nincs más választása, gyilkos tempót kell diktálnia

A franciának két, üldözőjének, al-Attijahnak egy perc büntetés szerepel a neve mellett.
„Folyamatos támadásban vagyunk, igyekszünk nyomást gyakorolni Loebékre – fogalmazott a katari. – Nyerni akarunk, ezért nyilván kockázatot is kell vállalnunk, de ugyanúgy az első helyezettnek is muszáj igyekeznie. Azaz ott is benne van a hibázás lehetősége.”

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Teszt
Sainz arra figyel a leginkább, hogy a januári Dakarra tökéletes legyen az autója, vagyis kiszűrje Marokkóban az esetleges hibákat

A dobogó alsó fokára a motorral és autóval is Dakar-győztes spanyol Joan „Nani” Roma (Mini) jött fel, mögötte pedig rendkívül szoros a küzdelem.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Harmadik
A spanyol Nani Roma a kis Minivel nagyon megy

A motorosoknál is nagy volt a jövés-menés az élbolyban. Az idei Dakar-bajnok brit Sam Sunderland (KTM) 3:40 órás büntetése azt jelentette, hogy elveszítette esélyét a sikerre, de a saras szakaszig vezető chilei Pablo Quintanilla (Husqvarna) plusz 20 minutuma is elég rosszul néz ki.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Megbüntették
Az idei Dakar-győztes brit Sam Sunderland (KTM) elveszítette esélyét a végső sikerre

Jelen pillanatban a KTM osztrák menője, Matthias Walkner az éllovas, 9:44 perc az előnye a második, argentin Kevin Benadesszel (Honda) szemben.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Első
A Marokkó-rali negyedik napja után a motoros mezőny a KTM osztrák üdvöskéjének, Matthias Walknernek a hátát nézi

Az Open kategóriában az argentin kamionos, Federico Villagra (Iveco) diktálja továbbra is a tempót, közel egy órányi előnyt gyűjtött már össze.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Gyors
Az argentin ivecós, Federico Villagra feltartóztathatatlan, magabiztosan vezeti az Open kategóriát

Marokkó-rali, 3. szelektív szakasz (Erfoud-Erg Lihoudi: az össztáv 543 kilométer, a szelektív szakasz hossza 143 km).
Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 1:30:15 óra, 2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 10 másodperc hátrány, 3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 42 mp h.
Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 1:24:00, 2. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 1:16 perc h. 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 2:33 p h.

Az összetett állása a 3. szelektív szakasz után:
Motorosok: 1. Walkner 6:12:21, 2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 9:44 p h., 3. Brabec 10:57 p h. (1 perc büntetés).
Autósok: 1. Loeb, Elena 6:58:44 (2 perc büntetés), 2. al-Attijah, Baumel 3:46 p h. (1 perc büntetés), 3. Joan Roma, Alex Haro (spanyol, Mini) 18:18 p h.