Legfrissebb hírek ÚJ

Afrikai villanygép

Afrikai villanygép

A müncheni műszaki egyetem hallgatói egészen különleges projekt keretében alkottak meg egy összkerékhajtású elektromos autót, kifejezetten a fekete kontinensre koncentrálva.

Na, álljunk meg csak egy pillanatra! Azért ez eléggé hardcore-nak tűnik így első hallásra, hiszen a villanykocsikat eddig kifejezetten városi használatra találták ki. Logikus, az isten háta mögött nehéz lenne megoldani az akkumulátorcsomagok feltöltését, ez pedig viszonylag nem elhanyagolható tényező.

Az pedig már egy másik téma, hogy komoly off roados gépeket sem nagyon lehetett látni tisztán elektromos üzemmódban, hiszen ez tényleg inkább urbánus dolognak számított. Eddig! Néhány lelkes diák ugyanis összedobta az aCar nevű autót, amelyet kifejezetten a Afrika elhagyatott hátrányos helyzetű vidékein akarnak csatasorba állítani. Ott, ahol gyakorlatilag a műút nem létező fogalom.

Ezek a tények már önmagukban foglalják, hogy a vasnak két dologban kell baromi jónak lennie, ha nem akarnak hatalmasat égni vele. Az első, hogy a terepképességek szempontjából topon kell lennie. A másik, hogy elég nagy hatótávolságon muszáj üzemelnie, különben túrót nem ér a négykerekű.

Nos, a hírek szerint a kisteherautó formájú gép, összkerékhajtással rendelkezik, tehát az egyiket ki lehet pipálni, a másik viszont óriási bukta, mert csak 80 kilométertud menni egy töltéssel, így bizony ez is csak városi használtra van predesztinálva.

Azt viszont badarság lenne hinni, minden bántó szándék nélkül, hogy a fekete kontinens elhagyatott vidékein még a városnak mondható településeken is kiépített elektromos hálózat van, európai szemmel. Így aztán erősen kétséges egyelőre a gép létjogosultsága. A nagyvárosokban lehet majd használni, oda meg nem kell off road tudás.