Legfrissebb hírek ÚJ

BMW R 100 GS: 1989-es terepgép, dakaros génekkel – Galéria

BMW R 100 GS: 1989-es terepgép, dakaros génekkel – Galéria

Mai szemmel mennyire lehet jó egy olyan motor, amely 1989-ben épült és a Dakar-ralin használt kiegészítőket kapott? Nos, a válasz egyértelmű: nagyon! A módosított BMW R 100 GS a tereprali-viadalhoz igazodó, 34 literes üzemanyagtartályával valódi kincs, és készen áll a terepakadályok legyőzésére.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Legenda
Mestermunka, a terep meghódítására született

Kezdjük egy kis történelmi kitekintéssel. A hetvenes években a BMW Motorrad a csőd szélére került, s a nehéz gazdasági helyzetben valami olyan géppel kellett előrukkolnia, amely a riválisok fölé nő és vonzóvá, vonzóbbá teszi a német márkát. Abban az időben a terepen könnyű, egyhengeres vasakat használtak, azonban a bajoroknál dolgozott egy magyar származású szerelő, Peres László, aki a német bajnokságban saját készítésű, kéthengeres boxerrel tolta, ráadásul figyelemre méltó eredményeket ért el.

Ebből kiindulva született meg az R 80 G/S, amellyel a francia Hubert Auriol 1981-ben és 1983-ban megnyerte a Dakart, a német Gaston Rahier pedig 1984-ben és 1985-ben. Tegyük hozzá, az első diadalt követően már inkább a továbbfejlesztett R 100 GS-ről beszéltünk, mint a 80-asról…

A Bring A Trailer aukcióján eladósorba került 1989-es BMW R 100 GS felújított karburátorral és villákkal rendelkezik. Az ára jelenleg 3100 dollárnál, azaz körülbelül 992 ezer forintnál tart, s november 23-ig lehet rá licitálni. A léghűtéses, 980 köbcentiméteres, boxer erőforrása 60 lóerős, a csúcsnyomatéka 76 Newtonméter. Ötfokozatú sebességváltóval, hengerenként két szeleppel, Bing karburátorral, teleszkópos villákkal (225 mm-es rugóút), Paralever hátsó felfüggesztéssel (180 mm-es rugóút) van ellátva. A maximális sebessége 181 kilométer/óra.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Dakaros fejlesztés
34 literes a speciális üzemanyagtankja

Az első féktárcsája 285 milliméteres (kétdugattyús féknyereggel megtámogatva), hátul pedig hagyományos, 200 mm-es dobfék található. Ha mindenféle folyadékkal fel van töltve, a mérleg alatta 210 kilogrammot mutat. Az acélcsöves dupla bölcsővázas gépnek friss az üléskárpitozása, vadonatúj az utángyártott kormánya, s Continental gumiabroncsokon gurul.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Nyerő stílus
Az utángyártott kormánya is vadonatúj

 

Forrás: youtube