Legfrissebb hírek ÚJ

15 ezer embert bocsáthat el a nálunk is érdekelt német autóalkatrész-beszállító

15 ezer embert bocsáthat el a nálunk is érdekelt német autóalkatrész-beszállító

„A jelenlegi kilátások szerint 2025-ig módosítanunk kell világszerte a gyártási kapacitásunkat és 12-15 ezer munkahelyet leépítenünk, ennek nagyjából a felét Németországban” – áll a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt nehéz helyzetbe kerülő ZF Friedrichshafen, az egyik legnagyobb német autóalkatrész-beszállító cég elnökének, Wolf-Henning Scheidernek levelében.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Nagy cég
A ZF Friedrichshafen 148 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte

A cégnek komoly anyagi veszteséget okozott a kereslet visszaesése. A vezetés azért is aggódik, hogy az elmúlt években felvett hiteleket, amit a TRW és a Wabco megvásárlására használt fel, hirtelen elkezdhetik behajtani a cégen, ugyanis a tőkeáttétellel finanszírozott kölcsönök gyakran valamilyen mérőszám teljesüléséhez vannak kötve, például az operatív nyereséghez – írja az Index.hu.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kevesebb a megrendelés
Az egyik legnagyobb német autóalkatrész-beszállító manufaktúra a vírusjárvány miatti globális gazdasági válság miatt került nehéz helzetbe

Wolf-Henning Scheider a levelében – amelyet 148 000 alkalmazottjához címzett – azt írja, ezzel veszélybe kerülhet a manufaktúra anyagi függetlensége, mivel ha nem teljesíti a vállalt számokat, akkor a hitelezők beleszólhatnak az üzleti döntésekbe. A ZF azonban szeretné ezt elkerülni, és továbbra is megőrizni a függetlenségét.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Leépítés
Öt éven belül 12-15 ezer embert küldhetnek el

A ZF Hungária Kft. manuális és automatizált sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozik Egerben. Vevőink teherautókba, buszokba, kis haszonjárművekbe és személygépjárművekbe építik be ezeket” – olvasható a cég magyar honlapján. Az utolsó nyilvános beszámolója szerint 77 milliárd forint forgalmat bonyolított 2018-ban és a cégadatbázis szerint 1705 főt foglalkoztat az egri üzemében. Arról nincs szó a hírekben, hogy a leépítések érintik-e a leányvállalatokat, azonban vélhetően valahogy igen, hiszen a 15 ezer fő csupán feléről mondták azt, hogy a német gyárakból kerül elbocsátásra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Magyarország
A ZF-nek Egerben is van üzeme, ahol 1705 főt foglalkoztat