Legfrissebb hírek ÚJ

Az észak-koreai diktátornak több mint 500 Lexusa van

Az észak-koreai diktátornak több mint 500 Lexusa van

Ugyan folyamatosan szankciók sújtják Észak-Koreát, az éhínség miatt egyre több ember hal meg, az ország első számú vezetője, Kim Dzsongun autóparkja mégis 800 darab járművel bővült (köztük több száz összkerekes modellel) az elmúlt időszakban. Hogyan lehetséges ez? Csempészhálózat biztosítja, hogy Oroszországon és Kínán át a vasak az elzárt területre jussanak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Vezető
Kim Dzsongun szereti a luxust, miközben az észak-koreaiak nyomorognak

Változnak az idők, a bölcs és nagya becsült vezető a közelmúltban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, s akkor egy Rolls-Royce Phantomból szállt ki, majd az Egyesült Államok akkorri elnökével, Donald Trumppal tárgyalt, és a megbeszélésre egy páncélozott Mercedes-Maybach S600 Guarddal érkezett.

Ezek az autók egész egyszerűen nem lehetnének a birtokában, de a Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) jelentése szerint a kocsik és a luxuscikkek csempészek útján jutnak el folyamatosan Észak-Koreába. Olyan hálózatról van szó, amely akár kilencven országot is lefedhet. Az árukat főleg Oroszországba és Kínába viszik, onnan pedig már csak egy apró lépés Korea.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Szegénység
Észak-koreai utcakép: nem látni luxusjárgányokat

A becslések szerint, 2015 és 2021 között összesen 800 csempészjárművel gazdagodott a diktátor. Úgy tűnik, a Lexus a kedvence Kim Dzsong Unnak, merthogy 537 darab van a birtokában a GS350-esből, a GX460-asból, az LS430-asból, az LX470-esből, az LX570-esből vagy éppen az ES250-esből.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
537 darab
Szereti a Lexust, többek között LX modelljei is vannak

Toyotából 66 darab van a garázsában (Hiace, Corolla, Rav4, Hilux, Land Cruiser, Prado, Highlander, Alphard), Nissanból pedig 43 db (Almera, Atlas, Patrol, Terrano, X-Trail, Pathfinder). Ha kedve szottyan, Mitsubishibe, Mercedesbe és Rolls-Royce-ba is beülhet. A jelentések szerint az autók három kontinens négy országából érkeztek a rasoni Tumangang vasútállomásra, értelemszerűen vonattal, de a tengeren keresztül is megtalálták a „kiskapukat” a csempészek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Terepjáró
A Toyota Land Cruiser is a szívéhez nőtt

 

Forrás: youtube